• ΥΓΕΙΑ

    Εξέταση αίματος ανιχνεύει 8 τύπους καρκίνου

    • Έφη Τσιβίκα


    Μία νέα εξέταση, η οποία ανιχνεύει πολλαπλούς τύπους καρκίνου σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιώντας μόνο δείγμα αίματος, ανέπτυξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών. Το τεστ, ονομάζεται CancerSEEK και αναζητά ταυτόχρονα την παρουσία οκτώ διαφορετικών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου, οι οποίοι συνολικά ευθύνονται για περισσότερους από το 60% των θανάτων από καρκίνο. Για τους πέντε από τους καρκίνους που καλύπτονται από το CancerSEEK δεν υπάρχουν επί του παρόντος προληπτικές εξετάσεις.

    Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 1.005 ατόμων, τα οποία έπασχαν από έναν εκ των οκτώ διαφορετικών τύπων καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι το CancerSEEK, το οποίο ελέγχει για σχετιζόμενο με τον καρκίνο DNA και πρωτεΐνες στο αίμα, κατάφερε να εντοπίσει με αξιοπιστία τους όγκους  στο 70% των συμμετεχόντων, με τα ποσοστά επιτυχίας να κυμαίνονται από ένα εντυπωσιακό 98% σε άτομα με ωοθηκικούς όγκους,  μέχρι ένα 33% σε άτομα με όγκους μαστού.

    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν, επίσης, το CancerSEEK σε 812 υγιείς ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρκίνου προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το τεστ ανιχνεύει μόνο πραγματικούς καρκίνους και δεν έχει και ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Από τους 812 υγιείς ανθρώπους που εξετάστηκαν, μόνο επτά επισημάνθηκαν ως θετικοί με το CancerSEEK, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν αυτά τα επτά άτομα ήταν ψευδώς θετικά ή είχαν πράγματι καρκίνο σε πρώιμο στάδιο χωρίς συμπτώματα.

    Ο αριθμός αυτός των ψευδώς θετικών είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρότερος σε σχέση με τα συμβατικά τεστ για συγκεκριμένους καρκίνους, ενώ  επιπλέον το προτεινόμενο κόστος του CancerSEEK είναι χαμηλότερο από τις περισσότερες διαθέσιμες εξετάσεις για μεμονωμένους τύπους καρκίνου, καθιστώντας την μέθοδο μια ελκυστική προοπτική τόσο για τα άτομα όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μόνο αίμα, το CancerSEEK ήταν σε θέση να προσδιορίσει το όργανο όπου υπήρχε ο καρκίνος στο 63% των ασθενών, παρέχοντας στους ογκολόγους βασικές ενδείξεις σχετικά με το πού πρέπει να κάνουν περαιτέρω έλεγχο για να εντοπίσουν τη θέση του όγκου και να συνταγογραφήσουν αποτελεσματική θεραπεία. Στο 83% των ασθενών, η εξέταση κατάφερε να περιορίσει την θέση του καρκίνου σε δύο ανατομικά σημεία.

     «Το απόλυτο όραμά μας είναι όταν ένα άτομο πηγαίνει στον γιατρό του για εξετάσεις ρουτίνας, ταυτόχρονα με τον έλεγχο της χοληστερόλης του να εξετάζεται και για διαφορετικούς τύπους καρκίνου», αναφέρουν οι συγγραφείς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το CancerSEEK θα μπορούσε μια μέρα να αποτελέσει εργαλείο για ανίχνευση όγκων προτού ακόμα προκαλέσουν συμπτώματα, όταν οι πιθανότητες για θεραπεία είναι καλύτερες.

    Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη μελέτη προκειμένου να διαπιστώσουν αν η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει όγκους σε γυναίκες που φαινομενικά δεν έχουν καρκίνο.

    Η έρευνα,  με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, δημοσιεύτηκε  στην επιθεώρηση Science.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σχετίζεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον πιο θανατηφόρο καρκίνο

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιδρύεται γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ