• ΥΓΕΙΑ

    Εξάπλωση βακτηρίου σε 15 ελληνικά νοσοκομεία – Αντέχει ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά

    • NewsRoom


    Εξάπλωση του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae σε 15 ελληνικά νοσοκομεία, διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και σε έκθεσή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα κοινής μελέτης ECDC και ΕΟΔΥ.

    Σε 15 ελληνικά νοσοκομεία τα οποία εξετάστηκαν για την παρουσία ενδονοσοκομειακών μικροβίων, εντοπίστηκε -σε διάφορες παραλλαγές- το πολυανθεκτικό μικρόβιο Klebsiella pneumoniae, σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, με ενδημικά χαρακτηριστικά.

    Το στέλεχος K. pneumoniae ST39 παρουσιάζει, σύμφωνα με το ECDC, υψηλό προφίλ μικροβιακής αντοχής, κάτι που αποτελεί δείκτη μεγάλης εξάπλωσης «μιας νέας αναδυόμενης απειλής μικροβιακής αντοχής που έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομειακό σύστημα στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί περαιτέρω ανησυχία», επειδή ενδέχεται να προκληθεί «ταχεία εξάπλωση και σε άλλα ανθεκτικά – στα αντιβιοτικά φάρμακα – παθογόνα, που μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο».

    Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως ο υψηλός αριθμός περιστατικών ενδονοσοκομειακής μετάδοσης στα νοσοκομεία της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των Ελλήνων ασθενών.

    Η κλεμπσιέλλα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοβακτηρίδιο.

    Βρίσκεται στο έδαφος, τα φυτά και το νερό. Αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και του βλεννο­γόνου του ανωτέρου αναπνευστικού σε 10% των υγιών ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους πνεύμονες εάν αναρροφηθεί, ή να προκαλέσει λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, στην κατώτερη χοληφόρο οδό και στα σημεία χειρουργικών τραυμάτων.

    Πηγή: healthstories.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς Motor Oil και HELLENiQ ENERGY μετατρέπου την Ελλάδα σε ενεργειακό hub

    Πώς ο Πέδρο Σάντσεθ προκάλεσε οργή στο Ισραήλ

    Βόρεια Μακεδονία: Έδωσε “άδεια” στον Λαβρόφ για να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια



    ΣΧΟΛΙΑ