ΥΓΕΙΑ

Έρευνα σοκ: Τεράστιος ο αριθμός παιδιών και νέων που νοσούν από φυματίωση

  • NewsRoom


Σοκ δημιουργεί νέα επιστημονική έρευνα που ήρθε στο φως αφού αποδεικνύει πως τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι, ηλικίας δέκα έως 24 ετών, νοσούν από φυματίωση κάθε χρόνο. Η μελέτη που έγινε και με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα, του επιδημιολόγου δρος Χαράλαμπου Σισμανίδη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  θορυβεί τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και τον μέσο άνθρωπο για τις ασθένειες που κυκλοφορούν καθώς και για τον σωστό τρόπο πρόληψης και θεραπείας.

Είναι η πρώτη παγκόσμια εκτίμηση που γίνεται για τα περιστατικά φυματίωσης ειδικά στους νέους και δείχνει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αυστραλή δρα Κάθριν Σνόου, του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας «European Respiratory Journal», υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο υπάρχουν τουλάχιστον 1,05 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις φυματίωσης σε νέους 20 έως 24 ετών, 535.000 σε εφήβους 15 έως 19 ετών και 192.000 σε παιδιά δέκα έως 14 ετών.

Λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων σε πολλές χώρες, οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα πραγματικά νέα περιστατικά μεταξύ παιδιών και νέων μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, έως και τρία εκατομμύρια ετησίως.

Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις σε άτομα δέκα έως 14 ετών καταγράφονται στη Νότια Ασία (721.000 ετησίως) και ακολουθεί η Υποσαχάρια Αφρική (534.000 νέα περιστατικά).

Η φυματίωση μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται με τον βήχα ή το φτάρνισμα των ασθενών. Μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά χωρίς την κατάλληλη θεραπεία συχνά αποβαίνει θανατηφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Βατερλό» για το υπ. Υγείας η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Ένα χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος, ακόμα και όταν δεν είναι αληθινό! (video)


ΣΧΟΛΙΑ