• ΥΓΕΙΑ

    Εμβολιασμός εφήβων: Πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό της ομάδας 15-17 ετών – Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα ραντεβού


    Την θετική της εισήγηση για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση, έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Μαρία Θεόδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της Επιχείρησης Ελευθερίας.

    Η τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες  αναμένονται να παρθούν την Τρίτη, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

    Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των εφήβων15-17 θα γίνεται με mRNA εμβόλια καθώς η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν, και θα είναι εθελοντικός.

    Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατ. δόσεις, και είχαν προκύψει 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδα, αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου

    Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως οι κάτω των 18 ετών έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, Μελέτες δείχνουν ότι αφορούν 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο με θνητότητα 1,1%. Η συχνότητα εισαγωγής των 12-17 ετών είναι μεγαλύτερη από την εποχική γρίπη και συχνότερη όπου υπάρχουν παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες νευρομυικά νοσήματα κ.ά. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους ιδιαίτερα με αυτά τα υποκείμενα.

    Πρόσθεσε πως η  μεταδοτικότητα έχει διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων έχει ωφέλεια και στο περιβάλλον τους.

    Ξεκινά ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητά συνεργία

    Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα η Επιχείρηση Ελευθερία ξεπέρασε το όριο των 5.000.000 εμβολιασμών με τουλάχιστον μια δόση (47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί των ενηλίκων)  καθώς και το όριο των 4.000.000 πλήρως εμβολιασμένων (38,2% επί του γενικού πληθυσμού και 45% επί των ενηλίκων).

    Την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν πάνω από 200.0000 νέα ραντεβού εμβολιασμού, τα περισσότερα των οποίων αφορούν άτομα νεότερης ηλικίας.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από αύριο ξεκινά από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ο εμβολιασμός κατ΄οίκον σε απομακρυσμένες περιοχές. Η δράση θα ξεκινήσει από την Κρήτη.

    Τέλος, στην σελίδα για τον εμβολιασμό ανέβηκε η πρόσκληση για τους ιδιώτες ιατρούς που θέλουν να συμμετέχουν στους κατ’ οίκους εμβολιασμών ατόμων με προβλήματα κινητηκότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ