• ΥΓΕΙΑ

    Ελλείψεις φαρμάκων: Προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία επικαλείται ο ΕΟΦ  


    Σε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία ορισμένων σκευασμάτων, που προκαλούν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά, αποδίδει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) το πρόβλημα των ελλείψεων συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των πασχόντων.

    «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η Πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς», αναφέρει ο ΦΣΑ, καλώντας τόσο την Πολιτεία όσο και προσωπικά τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν.

    Ήδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), έχει ζητήσει από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας να του αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στον εκάστοτε νομό, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για την επίλυση του προβλήματος.

    Ελλείψεις και σε νοσοκομειακά φάρμακα

    Το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων δε περιορίζεται στα σκευάσματα που διατίθενται από τα φαρμακεία αλλά αφορά και σε θεραπείες οι οποίες χορηγούνται στα νοσοκομεία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) δέχεται το τελευταίο διάστημα σωρεία καταγγελιών, για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

    «Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπευθύνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ και καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων και να αποτραπεί η εμφάνιση του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

    Πάντως, ο ΕΟΦ, διαβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα των ελλείψεων με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ