• ΥΓΕΙΑ

    Ελλείψεις φαρμάκων: Νέο σύστημα θα ενημερώνει τους γιατρούς για τα ελλείποντα φάρμακα

    • Έφη Τσιβίκα
    φαρμακείο


    Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει τους γιατρούς κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ),  σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Μέσω του συστήματος αυτού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων, ο γιατρός θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και να συνταγογραφεί κάποια από αυτά που μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

    Το νέο σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνεργασία με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να απαλλάξει τους ασθενείς από την ανάγκη να επισκέπτονται εκ νέου το γιατρό τους προκειμένου να αλλάξουν τη συνταγή τους και θα τους προσφέρει άμεση πρόσβαση στη θεραπεία τους.

    Στην περίπτωση που το φάρμακο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο, τότε η συνταγή που λήγει στις 10 ημέρες θα παίρνει παράταση για 30 ημέρες, ώστε ο ασθενής να έχει περισσότερο χρόνο προκειμένου να βρει το φάρμακο του.

    Όπως σημείωσε ο προεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, εντός 15 ημερών θα έχει τεθεί η πλατφόρμα του στη διάθεση του ΕΟΦ.

    «Γιατροί και φαρμακευτικές εταιρίες θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ασθενείς. Με την εφαρμογή του συστήματος, οι γιατροί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν αυθαίρετα ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη και οι φαρμακευτικές θα πρέπει να τροφοδοτούν την αγορά με τον αναγκαίο αριθμό σκευασμάτων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

    Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΦΣ για το Πρόγραμμα Πιστοποίησης των Φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς ενηλίκων,  συνολικά ενδιαφέρθηκαν πάνω από 9.000 φαρμακοποιοί, από τους οποίους πιστοποιήθηκαν 6.102 μετά από εξετάσεις.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της γιατρών για τη νομιμοποίηση των εμβολιασμών και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στα φαρμακεία, ο κος Βαλτάς, δήλωσε ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού διευρύνεται διεθνώς προς όφελος των πολιτών.Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα.

    «Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι εμβολιαστικά κέντρα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, επισημαίνοντας ότι  οι εμβολιασμοί στην ΕΕ διενεργούνται στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια, αποσυμφορίζοντας τα συστήματα υγείας.  « Τι θα γινόταν αν σταματούσαν να εμβολιάζουν οι φαρμακοποιοί; Θα κατέρρεε το σύστημα; Θα εμβολιάζονταν οι  3 εκατ. πολίτες ή θα εμβολιάζονταν οι μισοί;». Ο κος Βαλτάς, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πιο εύκολος τρόπος για να εμβολιαστεί κανείς είναι στα φαρμακεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί ποτέ το θέμα επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για τη διενέργεια αυτών των πράξεων.

    «Οι ρόλοι του γιατρού, του φαρμακοποιού και του νοσηλευτή είναι διακριτοί και όλοι μαζί λειτουργούμε για το καλό της υγείας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζοντας ωστόσο ότι  «το πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα με την εκστρατεία του Συλλόγου για τον εμβολιασμό της γρίπης, χάρη στην οποία φέτος εμβολιάστηκαν 1.000.000 περισσότερα άτομα από πέρσι, δείχνει ότι το φαρμακείο μπορεί να προσφέρει στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Σε δεύτερο χρόνο η επιστημονική αμοιβή για τα ΦΥΚ

    Το θέμα της επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών θα τεθεί όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών για την χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αφού όμως  λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα και διαφανεί η ανταποδοτικότητά του. «Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη του κόσμου, θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας για ένα χρόνο εντελώς δωρεάν. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα στατιστικά στοιχεία θα συζητήσουμε και το θέμα της θεσμοθέτησης επιστημονικής αμοιβής», σημείωσε ο κος Βαλτάς.

    Όπως ο ίδιος τόνισε, τα σκευάσματα που θα διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι 36 (περί τους 85 κωδικούς), από τους στόματος και αφορούν τις θεραπευτικές κατηγορίες της πολλαπλής σκλήρυνσης και της ογκολογίας.

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ) και το πρόβλημα έλλειψης συμμετοχής που ενδέχεται να δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες, ο κος Βαλτάς σημείωσε: «Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στις θέσεις του Συλλόγου, πιστεύω όμως ότι θα επικρατήσει η λογική και η σοβαρότητα ενός κλάδου, όπου το δευτεροβάθμιο όργανό του, κατόπιν γενικής συνέλευσης, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση».

     



    ΣΧΟΛΙΑ