• ΥΓΕΙΑ

    Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νέα στοιχεία για τα αβγά και το ρόλο τους

    • NewsRoom
    αυγά


    Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας απενοχοποιεί τα αβγά και τη διαιτητική χοληστερόλη ως προς τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης ή κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ επιπλέον, δεν βρέθηκε συσχέτιση στους φορείς του φαινοτύπου APOE4, ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

    Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών ήταν αντιφατικά. Ορισμένες μελέτες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ υψηλής πρόσληψης διαιτητικής χοληστερόλης και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ άλλες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αβγών, τα οποία περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 1.950 ατόμων, ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών, χωρίς βασική διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Τα δεδομένα φαινοτύπου APOE ήταν διαθέσιμα για 1.015 από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, από τους οποίους το 32% ήταν γνωστοί φορείς του APOE4.

    Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (21 έτη), διαγνώστηκαν 217 άνδρες με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ούτε η κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης ούτε η κατανάλωση αβγών συνδέονταν με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου – ούτε καν σε φορείς του APOE4.

    Ειδικότερα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση χοληστερόλης ή η καθημερινή κατανάλωση αβγών δεν συσχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερη επίδραση της διαιτητικής χοληστερόλης στα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό. Οι συμμετέχοντες είχαν το μέγιστο μια μέση ημερήσια πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης 520 mg και κατανάλωσαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα (περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης), πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν πέρα ​​από αυτά τα επίπεδα. Στη μελέτη αυτή, περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης χοληστερόλης από τη διατροφή προερχόταν από αβγά.

    “Τα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερο δείγμα καθώς και σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, τα οποία επί του παρόντος συνιστάται να περιορίζουν την πρόσληψη χοληστερόλης και αβγών”,  τονίζουν οι ερευνητές.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.



    ΣΧΟΛΙΑ