• ΥΓΕΙΑ

    Δεν είναι ποτέ νωρίς για να κάνεις το εμβόλιο ενάντια στον HPV!

    • NewsRoom


    Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus: HPV) γνωρίζει μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% των γυναικών θα έχουν μολυνθεί με τον ιό μέχρι την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με δεδομένα και έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων των ΗΠΑ.

    Στον ιό μπορεί να εκτεθεί κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό, ανεξάρτητα φύλου, ενώ οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται με τη συχνή εναλλαγή συντρόφων.

    Η πιο συχνή μορφή με την οποία εκδηλώνεται ο ιός στο σώμα αντρών και γυναικών είναι με τα γεννητικά κονδυλώματα, που αποτελούν καλοήθεις  βλάβες.  Όμως, στις γυναίκες η μακροχρόνια λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

    Ο μόνος τρόπος για πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και για την εν γένει προφύλαξη από τον HPV είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και η χρήση προφυλακτικού απλά μειώνει αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει την μετάδοση του.

    Ο ιός έχει διάφορους τύπους. Το εμβόλιο καλύπτει τους 9 που έχουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις για εκδήλωση καρκίνου. Σύμφωνα με το ΕΠΕ (Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού), ο εμβολιασμός κατά του HPV πραγματοποιείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό να γίνει πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών καθώς τα εμβόλια ενώ προστατεύουν από μελλοντικές λοιμώξεις, δεν αποτελούν θεραπεία για νοσήματα που ήδη υπάρχουν στο σώμα.  Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ νωρίς για να κάνει κανείς το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV που σχετίζεται με διάφορους τύπους καρκίνων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HPV: 6 μύθοι καταρρίπτονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις για τα ηλικιακά όρια στις εξετάσεις HPV DNA που βάζει ο ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ