• ΥΓΕΙΑ

    Δ.Δ. Μητσικώστας: Απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση για όσους υποφέρουν από κεφαλαλγίες

    • NewsRoom


    Αναγκαία είναι η ιατρική παρακολούθηση των ατόμων που υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες, όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας Δ.Δ. Μητσικώστας.

    Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι το πρόβλημα δεν δύνανται να το διαχειριστούν από μόνοι τους οι πάσχοντες, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες.

    «Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται. Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει αλλάζει πραγματικά τη ζωή του αρρώστου και της οικογένειάς του.  Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του, ούτε το ξεμάτιασμα», σημειώνει.

    Σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας, στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας http://www.kefalalgia.gr/index.php/el), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.

    Ειδικά όσον αφορά στην ημικρανία, πρόκειται για το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.  Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες με μεθόδους σχεδόν… διαστημικές. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική κεφαλαλγία. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

    Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά σχεδόν 30 χρόνια από την ίδρυση της- υποστηρίζει την άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η πρόληψη που επιτυγχάνεται μέσα από την ενημέρωση του πληθυσμού.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει στις 12 Σεπτεμβρίου  εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης  φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

    Οι βασικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες :

    • Εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) – 12 Σεπτεμβρίου 2019 και Ώρα προσέλευσης 18.00 μμ με ομιλίες από ειδικούς και ασθενείς. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, άλλα δημόσια πρόσωπα και η Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας.

    Πρόγραμμα Εκδήλωσης

    18.00-18.30          ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    18.30-18.40          ΕΝΑΡΞΗ – ΣΚΟΠΟΣ

     Δ.Δ. Μητσικώστας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

    18.40-19.00          ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

    19.00-19.20          ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                                    Θ. Κωνσταντινίδης, Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας

    19.20-19.40          ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

                                    Χ. Αρβανίτη, Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας

    19.40-20.00          ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ-ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

                                    Ε. Μπαρμπαλιά, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας

    20.30-21.00          ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Παρεμβάσεις «γνωστών» κεφαλαλγικών ασθενών

    • Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται καθόλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
    • Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

    Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), Ρηγίλλης 1, Αθήνα 106 75.



    ΣΧΟΛΙΑ