• ΥΓΕΙΑ

    Δ. Χατζηγεωργίου: «Όχι» στην ενημέρωση για την πανδημία από το YouTube

    • NewsRoom


    Στην εγκυρότητα των διαδικτυακών πηγών ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Κυριακή (17/5/2020).

    Ειδική αναφορά έκανε στον ιστότοπο “YouTube”, επικαλούμενος ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στο Οντάριο του Καναδά.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν το ρόλο στην ενημέρωση του κοινού του γνωστού σε όλους μας ιστοτόπου ψηφικών βίντεο.

    Αφού οι επιστήμονες επέλεξαν με επιστημονικά και γλωσσικά κριτήρια περίπου 70 διαφορετικά βίντεο από τα 150 πλέον δημοφιλή που ενημέρωναν το κοινό για το νέο κορονοϊό, στη συνέχεια τα υπέβαλαν σε έναν εξαντλητικό έλεγχο και με συγκεκριμένη βαθμολόγηση, ως προς την επιστημονική ορθότητα αυτών που αναφέρονται.

    «Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 27,5% , δηλαδή περίπου το 1/3, περιείχαν αναληθείς πληροφορίες και λανθασμένες συστάσεις προς το κοινό, με αποτέλεσμα να συμπεραίνεται από τη μελέτη το προφανές: ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά στην επιλογή των πηγών ενημέρωσής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.



    ΣΧΟΛΙΑ