• ΥΓΕΙΑ

    «Crash test» το άνοιγμα των σχολείων – Στο 50-60% η προσέλευση των μαθητών


    Ένα “crash test”, που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες προς αξιοποίηση σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας, φαίνεται ότι είναι -μεταξύ άλλων- το άνοιγμα των σχολείων.

    Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η δεδομένη χρονική στιγμή, με τα ευνοϊκά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι η πλέον κατάλληλη, ενώ τα οφέλη φαίνεται ότι είναι αρκετά ακόμη και όταν πρόκειται για ολιγοήμερη παρουσία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews.gr, κατά την τηλεοπτική ενημέρωση της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, εντούτοις τα διαθέσιμα δεδομένα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων υπερισχύουν.

    Πρόκειται για παγκόσμια δεδομένα, τα οποία υιοθετούνται από το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο και αφορούν σε παραμέτρους, όπως η πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, η οικονομία, η κοινωνία κ.ά.

    Όσον αφορά στο ποσοστό των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, σημείωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 50%-60%, εντούτοις είναι μικρότερο στις τάξεις της Γ΄ Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που ούτως ή άλλως συνέβαινε και υπό κανονικές συνθήκες.

    «Είναι ένα σημαντικό ποσοστό. Και το ποσοστό που δεν παρακολουθεί, σίγουρα συμμετέχει στη διαδικτυακή μάθηση.

    Νομίζω αυτοί οι κανόνες σιγά-σιγά θα μας συντροφεύσουν, ιδιαίτερα αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο. Και νομίζω είναι σημαντικό αυτή την περίοδο, που έχουμε τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα, να γίνει αυτή η άσκηση, η οποία δεν είναι καθόλου πείραμα. Νομίζω έχει περισσότερα οφέλη παρά ζημία», ανέφερε ο καθηγητής.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν Δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα οποία θα λειτουργήσουν βάσει συγκεκριμένων κανόνων που έχουν ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας.

    Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

    Από την 1η Ιουνίου 2020 ανοίγουν και τα νηπιαγωγεία της χώρας καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Οι κανόνες επαναλειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους για τα Δημοτικά, αλλά και για τα νηπιαγωγεία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ