• ΥΓΕΙΑ

    COVID -19: “Θωρακίζεται” το σύστημα Υγείας – Αλλάζουν εφημερίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom


    Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την «επιστράτευση» κλινών για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με COVID -19, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για το νέο κορονοϊό την Παρασκευή (20/3/2020).

    Όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα 2156 κλίνες έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των ήπιων και μέτριων περιστατικών COVID -19 και 180 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για τον ίδιο σκοπό.

    Στο σχεδιασμό αυτό, ο οποίος είναι εξελισσόμενος, περιλαμβάνεται και η λειτουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες είναι ήδη λειτουργούσες, ενώ στο πλάνο υπάρχει και το «άνοιγμα» επιπλέον κλινών (ΜΕΘ και απλών).

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας στην Αττική (6) και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά, προκειμένου να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η διάθεση αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 ολόκληρων των νοσοκομείων «ΝΙΜΤΣ» και «Παμμακάριστος», καθώς και μία πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».

    Κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας «Attica» στην Ελευσίνα, έχει επίσης δεσμευτεί για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με το νέο κορονοϊό.

    Αυξανόμενος αριθμός προσλήψεων

    Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν προσληφθεί περισσότερα από 500 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλευτές), ενώ καθημερινά, ο αριθμός των προσληφθέντων θα αυξάνεται.

    Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των εγκρίσεων για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, σύμφωνα με τα αιτήματα των Νοσοκομείων, έχοντας ήδη αποστείλει στις ΥΠΕ πάνω από 1.000 εγκρίσεις προσλήψεων.

    Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα Νοσοκομεία, ο αριθμός των εγκρίσεων θα αυξάνεται.

    Όσον αφορά στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 100 ιατροί και έχουν αποσταλεί ήδη στις ΥΠΕ οι εγκρίσεις για άλλους 254.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ