• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Πάνω από 130.000 νέα κρούσματα στη Γερμανία – Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης αναπαραγωγής στο Ισραήλ, επανεξετάζονται τα μέτρα στο Χονγκ Κονγκ

    • NewsRoom


    Περιεχόμενα

    Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν 131.792 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 18.680.017, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

    Οι θάνατοι 49 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 126.916 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ιταλία

    Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 85 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι 165 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μειώθηκε στα 74.024, έναντι 76.250 μία ημέρα νωρίτερα, έπειτα από 478.051 τεστ.

    Με 157.692 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι χθες, η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επισήμως τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Βρετανία, και τον όγδοο βαρύτερο στον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί 13,8 εκατομμύρια μολύνσεις μέχρι στιγμής.

    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με την COVID-19 –εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)– μειώθηκε στους 8.319 χθες, έναντι 8.403 προχθές Παρασκευή.

    Στις ΜΕΘ έγιναν 56 εισαγωγές ασθενών, έναντι 47 την προηγουμένη. Το σύνολο των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε στους 471, από 474 προχθές Παρασκευή.

    Ισραήλ

    Ο δείκτης αναπαραγωγής (R0) του νέου κορονοϊού στο Ισραήλ αυξήθηκε χθες Σάββατο από το 0,97 στο 1,02, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, συστήνοντας «προσοχή» στους πολίτες και τονίζοντας πως η άνοδός του εγείρει τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα φάση ταχείας εξάπλωσής του.

    Το υπουργείο τόνισε ότι όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη αναμνηστική δόση εμβολίου για την COVID-19 πρέπει να κλείσουν ραντεβού το ταχύτερο για να αποτραπεί ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά.

    Ο δείκτης αυτός είναι κρίσιμος. Όταν ο R0 ξεπερνά το 1, θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Στο Ισραήλ είχε φθάσει το 2,12 στα μέσα Ιανουαρίου, προτού υποχωρήσει στο 0,66 στα τέλη του Φεβρουαρίου.

    Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.080 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψε ένας ασθενής εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει τους 10.419 νεκρούς επί συνόλου 3.758.955 μολύνσεων.

    Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 44.190 (+2.349 σε 24 ώρες). Αυτός των ασθενών σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση στους 326 (+2).

    Κίνα

    Η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε 1.737 νέα κρούσματα COVID-19 στις 19 Μαρτίου από 2.228 μία ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

    Από τα νέα κρούσματα, τα 1.656 οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, όπως ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σε ανακοίνωση, συγκριτικά με 2.157 μία ημέρα νωρίτερα.

    Ο αριθμός των ασυμπτωματικών μολύνσεων, που η Κίνα δεν καταγράφει ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε στα 2.316 από τα 1.823 μία ημέρα νωρίτερα.

    Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα έχει ανέλθει στα 130.199, ενώ ο αριθμός των νεκρών στους 4.638.

    Χθες, η ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους λόγω της COVID-19 ύστερα από ένα και πλέον έτος.

    Επανεξετάζονται οι περιορισμοί στο Χονγκ Κονγκ

    Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει αύριο τους περιορισμούς της COVID-19, μερικές ημέρες αφού παραδέχθηκε ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «χάνουν την υπομονή τους» με τις πολιτικές της μητρόπολης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η υπό κινεζική κυριαρχία πόλη έχει επιβάλει κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο για την αντιμετώπιση της COVID-19, ανάμεσά τους απαγόρευση πτήσεων από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Βρετανία, και καραντίνα έως δύο εβδομάδες για τους επισκέπτες που φθάνουν στο Χονγκ Κονγκ.

    Η πόλη έχει επίσης απαγορεύσει τις συναθροίσεις περισσοτέρων των δύο ανθρώπων, ενώ οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι είναι κλειστοί, όπως οι παραλίες και οι παιδικές χαρές, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και δεν γίνεται διά ζώσης εκπαίδευση.

    Χθες, οι αρχές ανακοίνωσαν 16.597 νέα κρούσματα, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, έναντι 20.000 και πλέον μια ημέρα νωρίτερα.

    Η έξαρση του κορονοϊού πλήττει τα γηροκομεία και έχει παραλύσει μεγάλα τμήματα της πόλης.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δρόμοι στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ είναι απόκοσμα ήσυχοι, τα εστιατόρια και τα μπαρ κλειστά ή χωρίς πελάτες και τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια καθώς οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες προϊόντων λόγω των φόβων για την επιβολή lockdown στην πόλη.

    Πολλές επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, ιδίως γυμναστήρια, εστιατόρια και μπαρ ενώ άλλες λένε ότι ζουν με δανεικό χρόνο και χρειάζεται οι περιορισμοί να χαλαρώσουν άμεσα για να επιβιώσουν.

    Ενώ το Χονγκ Κονγκ επισήμως εμμένει στη στρατηγική περί μηδενικών κρουσμάτων Covid, που έχει στόχο να αποφεύγονται όλες οι εξάρσεις, οι πρόσφατες ενέργειες και οι αλλαγές στην πολιτική υποδηλώνουν ότι μετακινείται από τη θέση αυτή σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες άλλες μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου μαθαίνουν να συμβιώνουν με τον ιό.

    Η επίσημη πολιτική αντανακλά τη στρατηγική της ηπειρωτικής Κίνας, η οποία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση καθώς η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων και επηρεάζει κάποια από τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Αναμένεται κορύφωση της γρίπης τις επόμενες μέρες – Τι λένε επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ στο Mononews

    Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο θρύλος της ΑΕΚ Κώστας Νεστορίδης – Προσπάθησε να… αποδράσει από το νοσοκομείο



    ΣΧΟΛΙΑ