• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Υγιείς και κάτω των 70 ετών τo 14% των θυμάτων στην Ελλάδα


    Χωρίς υποκείμενα νοσήματα και κάτω των 70 ετών ήταν το 14% των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός (Covid-19) στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (9/4/2020).

    Συνολικά 86* άνθρωποι έχουν καταλήξει από τη νόσο, εκ των οποίων οι οι 23 ήταν γυναίκες και οι 63 άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Η κατώτατη ηλικία δεν έχει ανακοινωθεί, εντούτοις, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές είναι τα 40 έτη.

    Την ίδια στιγμή, 79 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 16 γυναίκες και οι 63 άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% αυτών δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών.

    Από τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα ήταν εμφανές ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους από την Covid-19. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε από τις μελέτες που ακολούθησαν, εντούτοις, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, γιατί κάποιοι νεότεροι και υγιείς κατά τα άλλα άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό.

    «Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά, είναι ότι νοσούν σοβαρότερα οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας. Επίσης, φαίνεται από τις επιδημιολογικές μελέτες του εξωτερικού, αλλά και από κάποια αρχικά δικά μας στοιχεία, ότι συνοδά νοσήματα, υποκείμενα νοσήματα, χρόνια νοσήματα, συμμετέχουν σαν παράγοντες κινδύνου στην εκδήλωση σοβαρής νόσου. Να θυμίσουμε εδώ, βέβαια, ότι τα περισσότερα από αυτά πάνε μαζί με την ηλικία», ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την επιδημία.

    “Μυστήριο” οι θάνατοι νέων και υγειών ανθρώπων

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παγκοσμίως, ένα μικρό ποσοστό των θανάτων αφορά σε νεότερες ηλικίες χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μάλιστα, τα θύματα ήταν νεαρά υγιή άτομα. Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί η παθογένεια της νόσου.

    Αντλώντας πληροφορίες από πολύ πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις, ο κος Τσιόδρας, επιχείρησε πρόσφατα να απαντήσει στο ερώτημα, τι άλλο υπάρχει πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων, που μπορεί να ευθύνεται για τη βαριά νόσο ή και το θάνατο νέων και υγειών ανθρώπων.

    Όπως εξήγησε, οι ερευνητές εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη ειδικών γονιδίων που καθορίζουν την έκβαση της νόσου, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί στους πνεύμονες. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να διευκολύνουν ή να δυσκολέψουν την πρόσβαση του ιού στα κύτταρα των πνευμόνων, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά την πρόγνωση.

    Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται σε μία συγκεκριμένη ουσία του πνεύμονα (επιφανειακός δραστικός παράγοντας), απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του, η οποία για κάποιο λόγο εξαντλείται πολύ γρήγορα σε αυτούς τους ασθενείς.

    Ενεργός αλλά και διττός φαίνεται να είναι ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην δραματική έκβαση των ασθενών, ένα πεδίο που διερευνάται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας.

    «Σε μερικούς, ευτυχώς, λίγους νέους και υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Το παράδοξο είναι, ωστόσο, ότι και στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπου υπάρχει πτώση της άμυνας, η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά είναι υψηλότερη.

    «Δεν το κατανοούμε επαρκώς ακόμη. Γίνονται τεράστιες ερευνητικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Μιλούμε με συναδέλφους και έχουμε και συναδέλφους εδώ στην Ελλάδα που εξετάζουν αυτά τα δύο φαινόμενα. Είτε την πολύ χαμηλή άμυνα, είτε την πολύ ενεργοποιημένη άμυνα, η οποία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σαν επιστημονική κοινότητα λίγο αργότερα», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

     

    *Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των θυμάτων σήμερα ανέρχεται στα 88



    ΣΧΟΛΙΑ