• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς

    • NewsRoom


    Στην έγκριση της χορήγησης φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19 προχώρησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (30/3/2020).

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση, άτομα που νοσούν αλλά δεν χρήζουν απαραίτητα νοσηλείας, θα λαμβάνουν πλέον φαρμακευτική θεραπεία στο σπίτι τους. Εντούτοις, η θεραπεία θα χορηγείται υπό αυστηρές ενδείξεις, ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου του ασθενούς και υπό ιατρική παρακολούθηση.

    Η χορήγηση θα γίνεται μετά από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.

    «Μια τέτοια δράση θα εξασφαλίσει στο μέλλον χώρο στο σύστημα Υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Τονίζεται ότι, μέχρι στιγμής,  δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό και οι θεραπείες χορηγούνται κυρίως με βάση την εμπειρία από την Κίνα.

    Παρακολούθηση στο σπίτι

    Όσον αφορά στους ασθενείς που “νοσηλεύονται” στο σπίτι τους, ήδη έχει προαναγγελθεί η εφαρμογή προγράμματος τηλεϊατρικής, μέσω του οποίου – με τη συνεργασία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-  θα μπορούν να παρακολουθούνται. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν προς το παρόν αλλά και στη συνέχεια να επικοινωνούν και με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν ήδη (συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ, οικογενειακός γιατρούς), όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ακόμα και τα ήπια περιστατικά, κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στο σπίτι, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους, έτσι ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους.

    Η σύσταση ισχύει και για τους υγιείς κατά τα άλλα και νέους ανθρώπους, πολύ περισσότερο δε για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στις περιπτώσεις αυτές η επικοινωνία με το γιατρό θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ