• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Ανακαλύφθηκαν ισχυρά ανθρώπινα αντισώματα και παράγονται ήδη στο εργαστήριο


    Ενθαρρυντικά νέα έρχονται από το μέτωπο της έρευνας, σχετικά με την προφύλαξη από τη βαριά νόσο Covid-19 αλλά και την βραχυχρόνια πρόληψη της μόλυνσης από το νέο κορονοϊό.

    Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας “Scripps Research”, ανακάλυψε αντισώματα στο αίμα αναρρώσαντων ασθενών που παρείχαν ισχυρή προστασία έναντι του SARS-CoV-2, σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων.

    Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, θέτει τα θεμέλια για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών με τα αντισώματα, τα οποία παράγονται ήδη ως πιθανές θεραπείες και θεραπείες προφύλαξης για την COVID-19.

    Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ενέσεις τέτοιων αντισωμάτων θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ασθενείς στο αρχικό στάδιο της COVID-19 για τη μείωση του ιικού φορτίου και την προστασία από τη σοβαρή νόσο. Επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή προσωρινής προστασίας έναντι της λοίμωξης από SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε ηλικιωμένους και σε όσους υπάρχουν υποψίες για πρόσφατη έκθεση στον ιό.

    «Ήταν μια τεράστια συνεργατική προσπάθεια και τώρα επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων από αυτά τα πολλά υποσχόμενα αντισώματα για κλινικές δοκιμές», δήλωσε σχετικά ο Thomas Rogers, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας & Μικροβιολογίας στο Scripps Research, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο UC San Diego  και επικεφαλής  συγγραφέας της μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από επτά εβδομάδες.

    Και για άλλους θανατηφόρους ιούς

    Η ανάπτυξη μιας θεραπείας για την σοβαρή COVID-19 ή εμβολίου είναι επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα στον κόσμο για τη δημόσια υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και περισσότεροι από 400.000 έχουν πεθάνει από σοβαρή COVID-19.

    Μια προσέγγιση στις νέες ιογενείς απειλές είναι να εντοπιστούν στο αίμα των ασθενών που αναρρώνουν, αντισώματα που εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα.

    Χρησιμοποιώντας μεθόδους βιοτεχνολογίας, αυτά τα αντισώματα μπορούν στη συνέχεια να παραχθούν μαζικά, ως θεραπεία που αναστέλλει τη σοβαρή νόσηση αλλά και ως προληπτική θεραπεία, που μοιάζει με εμβόλιο, και παρέχει προστασία από τη μόλυνση για αρκετές εβδομάδες. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδειχθεί με επιτυχία κατά του ιού του Έμπολα και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού που προκαλεί πνευμονία (RSV).

    Ελπίδες για χρήση τον Ιανουάριο

    Στη νέα μελέτη οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπια έως σοβαρή COVID-19. Παράλληλα, ανέπτυξαν δοκιμαστικά κύτταρα που εκφράζουν τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα (ACE2). Σε ένα σύνολο αρχικών πειραμάτων, η ομάδα εξέτασε εάν το αίμα των ασθενών που περιέχει αντισώματα μπορούσε να μπλοκάρει τη μόλυνση των κυττάρων.

    Οι επιστήμονες απομόνωσαν περισσότερα από 1.000 διαφορετικά ανοσοκύτταρα (Β κύτταρα), καθένα από τα οποία παρήγαγε ένα ξεχωριστό αντίσωμα κατά του SARS-CoV-2. Στη συνέχεια, έλαβαν τις αλληλουχίες DNA των αντισωμάτων, έτσι ώστε να τα παραγάγουν στο εργαστήριο. Με τη διαλογή αυτών των αντισωμάτων, η ομάδα εντόπισε αρκετά που, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορούσαν να μπλοκάρουν τον ιό στα δοκιμαστικά κύτταρα και ένα που μπορούσε να προστατεύσει τα πειραματόζωα από τη μεγάλη έκθεση στον ιό.

    «Αξιοποιήσαμε τις δεκαετίες εμπειρίας του ιδρύματος μας στην απομόνωση αντισωμάτων και στρέψαμε γρήγορα την εστίασή μας στον SARS-CoV-2 για τον εντοπισμό αυτών των εξαιρετικά ισχυρών αντισωμάτων», λέει η Elise Landais, PhD, από το IAVI, μία εκ των συντακτών της μελέτης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν περαιτέρω δοκιμές ασφάλειας σε ζώα και σε ανθρώπους πάνε καλά, τότε πιθανώς τα αντισώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικό περιβάλλον ήδη από τον επόμενο Ιανουάριο.

    Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να απομονώσουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 από τους ασθενείς με COVID-19, οι ερευνητές βρήκαν ένα  αντίσωμα που μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τον SARS-CoV, τον κορονοϊό που προκάλεσε την εμφάνιση σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) κατά την περίοδο 2002-2004, στην Ασία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ