• ΥΓΕΙΑ

    Μπόρις Τζόνσον: Επεκτείνεται η χρήση μάσκας και συστήνεται η τηλεργασία

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον

    Μπόρις Τζόνσον


    Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον ενόψει της έξαρσης της πανδημίας.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε την Τετάρτη αυστηρότερους περιορισμούς για τον COVID-19 στην Αγγλία. Σε μία προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, οι πολίτες θα πρέπει πλέον να εργάζονται από το σπίτι, να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να χρησιμοποιούν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

    Ο Τζόνσον είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα και ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να μεταβεί στο «plan Β» για να «κερδίσει χρόνο».

    Όπως αναφέρει το Reuters, αν και απέχει πολύ από το γενικό lockdown, τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν τους επισκέπτες σε εστιατόρια, καφέ και καταστήματα στα κέντρα των πόλεων ενόψει των Χριστουγέννων, αλλά θα επιφέρουν νέο πλήγμα στα οικονομικά της Βρετανίας.

    «Αν και η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί, και ελπίζω ειλικρινά ότι θα γίνει, γνωρίζουμε ότι η αμείλικτη λογική της εκθετικής ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών και ως εκ τούτου, δυστυχώς, στους θανάτους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

    Η στερλίνα είχε πέσει εν όψει της ανακοίνωσης και οι επενδυτές διέκοψαν τα στοιχήματά τους για μια αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος είχε ανακοινώσει άρση των περιορισμών για την COVID-19 στην Αγγλία τον Ιούλιο, είχε δεσμευτεί να περάσει τον χειμώνα χωρίς να καταφύγει σε ένα τέταρτο lockdown, αλλά είχε κρατήσει το λεγόμενο «plan Β» στο συρτάρι.

    Μέρος αυτών των μέτρων, όπως η επαναφορά των μασκών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, είχαν ήδη ληφθεί, αλλά την Τετάρτη ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν τηλεργασία όπου μπορούν.

    Οι μάσκες προσώπου θα απαιτούνται σε δημόσιους χώρους και θα είναι υποχρεωτική το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την πρόσβαση σε νυχτερινά κέντρα και χώρους με μεγάλο πλήθος.

    Η Βρετανία έχει καταγράψει περισσότερους από 145.000 θανάτους από COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Η γρήγορη έναρξη του προγράμματος εμβολίων βοήθησε έκτοτε να περιοριστεί ο αντίκτυπος και τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά σε περίπου 43.000 καθημερινές μολύνσεις και 135 θανάτους μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών στην Αγγλία.

    Όμως, η ξαφνική εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει θέσει τις κυβερνήσεις σε κατάσταση συναγερμού.

    Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έθεσαν τους δικούς τους περιορισμούς για την COVID και είχαν ήδη θέσει αυστηρότερους κανόνες.

    Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν συνολικά ακόμα 51.342 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ είναι η τέταρτη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες νέες λοιμώξεις το τελευταίο επταήμερο.

    Οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν στο 24ωρο ήταν 161. Συνολικά το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι είναι οριακά μειωμένοι κατά 0,8% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

    Οι νοσηλευόμενοι φορείς Covid αριθμούν 7.317, εκ των οποίων 880 σε αναπνευστήρα.

    Οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχουν χορηγηθεί ξεπέρασαν τα 46,6 εκατομμύρια, δηλαδή έχουν δοθεί στο 81,1% των πολιτών από 12 ετών και πάνω, ενώ 21,3 εκατομμύρια πολίτες, το 37% των 12 ετών και άνω, έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Pfizer: Τις επόμενες ημέρες στον FDA τα πλήρη στοιχεία για το χάπι κατά της Covid-19

    Επικεφαλής του ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα



    ΣΧΟΛΙΑ