• Body

    Ιλαρά: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις επιδημίες στην Ευρώπη

    ιλαρά


    Σε έξαρση εξακολουθεί να βρίσκεται η ιλαρά σε χώρες της Ευρώπης, με χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται κατά το προηγούμενο και στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

    Όπως δείχνει σχετική έκθεση, τους δύο πρώτους μήνες του 2017 αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.500 κρούσματα σε παιδιά και νέους ενήλικες, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ατόμων.

    Σε δέκα από αυτές -Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία- ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Από την 1 Μαρτίου 2016 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2017 καταγράφηκαν 5.881 κρούσματα της νόσου στην Ευρώπη, με το 46% να αναφέρονται στη Ρουμανία, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία και το ένα τρίτο των ασθενών να είναι ηλικίας άνω των 20 ετών.

    Το ECDC  επισημαίνει ότι για να παρεμποδιστεί η μετάδοση της ιλαράς σε μία κοινότητα, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εναντίον της νόσου το τουλάχιστον 95% του πληθυσμού της. Ωστόσο,  σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δεύτερη δόση του εμβολίου έχει κάνει πολύ λιγότερο από το 95% του πληθυσμού στις 15 από τις 23 χώρες της ευρωζώνης, ενώ κάτω από 95% ήταν και η κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου σε 12 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

    «Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και νέοι εξαιτίας μίας νόσου για την οποία υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», δήλωσε ο Vytenis Andriukaitis, επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το ECDC οι επιδημίες εξακολουθούν να υφίστανται στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει ένας κίνδυνος εξάπλωσης σε χώρες με ευάλωτους πληθυσμούς.

    εμβολιασμός

    Ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος

    Η ιλαρά προκαλείται από έναν ιδιαίτερα λοιμώδη ιό, ο οποίος αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο και τον στοματοφάρυγγα ατόμων που νοσούν. Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή διάφορες περιβαλλοντικές επιφάνειες, παραμένοντας ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

    Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι από μόνα τους ενοχλητικά, οι επιπλοκές όμως είναι επικίνδυνες. Ένα ποσοστό 6% – 20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Ένας στους 1000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1000 θα καταλήξει

    Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (ΚΕΕΛΠΝΟ), είναι γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει συμβάλλει στην μείωση των κρουσμάτων ιλαράς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο. Η διαδεδομένη χρήση του εμβολίου έχει οδηγήσει σε μείωση μεγαλύτερη του 99% των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με την προ εμβολίου εποχή. Παρ’ όλα αυτά η ιλαρά παραμένει συχνό νόσημα, ακόμα και επιδημικό, σε πολλές χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο ετήσιος αριθμός των νεκρών από ιλαρά ανέρχεται σε 134.000.

    Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Εάν ο εμβολιασμός σταματούσε, τα κρούσματα θα κυμαίνονταν στα επίπεδα της προ εμβολιασμού εποχής και εκατοντάδες ανθρώπων θα πέθαιναν λόγω της νόσου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  6 θανατηφόρες ασθένειες και πώς εκδηλώνονται στο σώμα (βίντεο)

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέμπτη ασθένεια: Πόσο επικίνδυνη είναι;



    ΣΧΟΛΙΑ