• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΥ: Ανεμβολίαστα 1 στα 10 βρέφη παγκοσμίως το 2016

    εμβολιασμός


    Σχεδόν 13 εκατομμύρια βρέφη (περίπου  1 στα 10), σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έκαναν κανένα εμβόλιο κατά το έτος 2016, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την ανοσοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF. Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη αυτά έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP), γεγονός που τα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο γι’ αυτές τις δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.

    Επιπλέον, κατά το ίδιο έτος, περίπου 6,6 εκατομμύρια βρέφη που έλαβαν την πρώτη δόση του παραπάνω εμβολίου δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο των τριών δόσεων (DTP3) που απαιτούνται για την ανοσοποίηση. Από το 2010, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν πλήρη σειρά ανοσοποίησης ρουτίνας έχει «σκαλώσει»  στο 86% (116,5 εκατομμύρια βρέφη), χωρίς σημαντικές αλλαγές σε καμία χώρα ή περιοχή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Tο ποσοστό αυτό υπολείπεται του συνολικού στόχου κάλυψης της ανοσοποίησης (90%), που καθορίζεται από το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό.

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα 130 από τα 194 κράτη – μέλη του ΠΟΥ έχουν επιτύχει και διατηρήσει τουλάχιστον 90% κάλυψη για το DTP3, σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι  για να επιτευχθεί ο στόχος σε παγκόσμιο επίπεδο, 10 εκατομμύρια επιπλέον βρέφη πρέπει να εμβολιαστούν στις υπόλοιπες 64 χώρες.

    Παγκοσμίως, το 85% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς, μέχρι να κλείσουν το 1ο έτος και το 64% έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα κάλυψης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από εκείνα που απαιτούνται για την πρόληψη επιδημιών, την αποφυγή θανάτων που μπορούν να προληφθούν και την επίτευξη των στόχων εξάλειψης της νόσου.

    Όσον αφορά στην ερυθρά, εκατόν πενήντα δύο χώρες χρησιμοποιούν σήμερα εμβόλια, με την παγκόσμια κάλυψη να έχει ανέλθει από το  35% το 2010 στο 47% το 2016. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση των κρουσμάτων συνδρόμου συγγενούς ερυθράς, μιας επικίνδυνης κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στην ακοή, συγγενή καρδιακά προβλήματα και τύφλωση, μεταξύ άλλων δια βίου αναπηριών.

    Η παγκόσμια κάλυψη των πιο πρόσφατα συνιστώμενων εμβολίων δεν έχει ακόμη φθάσει στο 50%. Αυτά τα εμβόλια ανοσοποιούν κατά των μεγάλων δολοφόνων των παιδιών, όπως ο ροταϊός, -μια ασθένεια που προκαλεί σοβαρή διάρροια- και η πνευμονία. Ο εμβολιασμός κατά των δύο αυτών ασθενειών έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τους θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, που αποτελεί και στόχο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό, πολλές χώρες μεσαίου εισοδήματος καθυστερούν στην εισαγωγή αυτών των νεώτερων και ακριβότερων εμβολίων, καθώς οι προϋπολογισμοί τους για την υγεία συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους τους.

    Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι εκτιμήσεις εθνικής κάλυψης συχνά αποκρύπτουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών, ωστόσο, σχετική έκθεση του Οργανισμού δείχνει ότι, σε γενικές γραμμές, υπάρχει λιγότερη ανισότητα σήμερα από ό, τι πριν από 10 χρόνια.

    Η ανοσοποίηση, η οποία είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, αποτρέπει σήμερα  2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη και την ιλαρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: I.Μπασκόζος: Απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για να έχουμε φάρμακα και εμβόλια
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο συνεργασίας για την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια και την εμβολιαστική κάλυψη

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 12 μύθοι για τα εμβόλια που προκαλούν ενδοιασμούς- Όλη η αλήθεια!



    ΣΧΟΛΙΑ