• ΥΓΕΙΑ

    Άτμισμα με βιταμίνες: Πόσο υγιεινό είναι το νέο trend;


    Μια νέα τάση εξαπλώνεται στο εξωτερικό, προκαλώντας τον προβληματισμό των ειδικών. Το άτμισμα με βιταμίνες, αιθέρια έλαια και συμπληρώματα βοτάνων εγείρει ερωτήματα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλειά του.

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο το γνωρίσαμε ως έναν τρόπο διακοπής καπνίσματος του συμβατικού τσιγάρου. Μια εναλλακτική και ενδεχομένως λιγότερο βλαβερή  επιλογή για τους καπνιστές, η οποία ωστόσο παραμένει εθιστική.

    Εντούτοις, σήμερα, υπάρχουν εταιρίες που καλούν τους ανθρώπους να ατμίσουν βιταμίνες, συμπληρώματα βοτάνων και αιθέρια έλαια, αντί για νικοτίνη, παρουσιάζοντας το άτμισμα ως μια «υγιεινή» συνήθεια.

    Τουλάχιστον τρεις εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν «αγκαλιάσει» αυτή τη νέα τάση. Η μία παρουσιάζει τον ατμοποιητή βιταμίνης Β-12 ως περιέχοντα “δεκαπλάσια ποσότητα της βιταμίνης από αυτήν που εμπεριέχεται σε μια κοινή ένεση B-12 “. Άλλη πωλεί υγρά αναπλήρωσης με βιταμίνες, αιθέρια έλαια και οργανικά αρωματικά υγρά, με το σύνθημα «αν δεν τα τρώτε, μην τα εισπνεύσετε». Το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να προσελκύσει τον κόσμο. Όμως, οι ισχυρισμοί αυτοί «γεννούν» ερωτήματα. Για παράδειγμα, το ότι τρώμε κάτι σημαίνει αυτομάτως ότι είναι ασφαλές να εισπνέουμε και τον ατμό του; Και τελικά πόσο υγιεινή συνήθεια μπορεί να είναι το άτμισμα σε κάθε μορφή του;

    Τα διαθέσιμα στοιχεία

    Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για το άτμισμα βιταμινών, άρα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για την επίδρασή του στον οργανισμό.

    Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, μελέτες δείχνουν ότι οι ατμοί ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν λιγότερα είδη και χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών από τον καπνό των τσιγάρων. Ο καιόμενος καπνός του τσιγάρου αποτελείται από χιλιάδες χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 70 να  είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

    Το καλό με τα υγρά που περιέχουν βιταμίνες και βότανα είναι ότι είναι απαλλαγμένα από νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική. Ωστόσο, μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και τα μη-νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποτελούν τον «αγωγό» που οδηγεί στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων μεταξύ των εφήβων.

    Ορισμένες εταιρείες που πωλούν «υγιεινά» υγρά ατμίσματος  πλασάρουν, επίσης, τα προϊόντα τους ως περιέχοντα οργανικά συστατικά και ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν χημικά.

    Εντούτοις, η θέρμανση του υγρού για τη δημιουργία ατμού μπορεί να παραγάγει χημικές ουσίες που δεν υπήρχαν εξαρχής στο υγρό. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στον ατμό εξαρτώνται από τα αρώματα και τις χημικές ενώσεις του υγρού αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η συσκευή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες αξιολογούν τον ατμό – μερικές φορές σε πολλαπλούς ατμοποιητές – και  όχι μόνο το υγρό.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρόβλημα με το άτμισμα, είτε με νικοτίνη είτε με βιταμίνες, είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα, επομένως δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες σχετικά με την ασφάλειά του. Ορισμένες μελέτες, ωστόσο, έχουν βρει μια σύνδεση ανάμεσα στο άτμισμα και τον αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και πνευμονικής νόσου.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο άτμισμα με βιταμίνες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρήστες θα πρέπει καταρχάς να εξετάσουν εάν χρειάζονται τις βιταμίνες αυτές, καθώς στο πλαίσιο μιας υγιεινούς και πλήρους διατροφής μία τέτοια προσθήκη θα ήταν περιττή ή ακόμα και επιβλαβής.

    Επειδή, ωστόσο, στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή, οι επιστήμονες δίνουν βαρύτητα στην μέθοδο χορήγησης, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν μελέτες που θα εξετάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των βιταμινών και συμπληρωμάτων όταν χορηγούνται στον οργανισμό με το άτμισμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΣτΕ απαγορεύει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους κλειστούς χώρους



    ΣΧΟΛΙΑ