• ΥΓΕΙΑ

    Απογευματινά χειρουργεία: Σήμερα οι αποφάσεις για τις αμοιβές

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας


    Μέσα στις επόμενες μέρες θα βγει η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Σήμερα, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις αμοιβές των γιατρών.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

    Τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται να δώσουν επιλογές στους ασθενείς και να αποσυμφορήσουν τις μεγάλες λίστες των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Οι ασθενείς θα πληρώνουν ένα ποσό – το οποίο αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο στις ιδιωτικές δομές υγείας – και το πρόβλημα υγείας τους δεν θα χρονίζει. Παράλληλα θα μειωθούν τα «φακελάκια», μία, ακόμη, «πληγή» του ΕΣΥ.

    Απογευματινά χειρουργεία: Σήμερα οι αποφάσεις για τις αμοιβές

    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, στα χνάρια δημόσιων νοσοκομείων του εξωτερικού, που «δεν κλείνουν» τα χειρουργεία στις 3 το μεσημέρι ή και νωρίτερα (εκτός αν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά), αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν περισσότερους πολίτες.

    Σε σύσκεψη, που θα γίνει σήμερα με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, εκπροσώπων των γιατρών, του ΕΟΠΥΥ και κυβερνητικών στελεχών, το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και θα δοθεί το «πράσινο φως», για να ξεκινήσει το νέο εγχείρημα.

    Ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε: «Η βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία απογευματινών χειρουργείων εκφράστηκε για πρώτη φορά το 2001 επί Κώστα Σημίτη. Το προώθησα και εγώ το 2013. Όμως φαίνεται ότι έπρεπε να περάσουν σχεδόν 24 χρόνια, για να γίνει πράξη η κυβερνητική βούληση για τα απογευματινά χειρουργεία. Εκτιμώ πως είναι μια μεταρρύθμιση, που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους».

    Καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες

    Για να μπορεί μια κλινική να οργανώσει τα απογευματινά της χειρουργεία, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα πρωινά της χειρουργεία. Για κάθε επέμβαση θα υπάρχει λεπτομερής τιμοκατάλογος. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% και οι ασθενείς το 30%.

    Επιπλέον εξετάζεται η επιλογή όλο το κόστος να επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και οι πολίτες να καταβάλουν την αμοιβή του εκάστοτε γιατρού.

    «Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), που από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε, δηλαδή, για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», εξήγησε ο Υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Πάντως συνδικαλιστές και αντιπολίτευση «δεν βλέπουν με καλό μάτι» την επικείμενη μεταρρύθμιση, κάνοντας λόγο για άλλο ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Γουρλής (Ιατρόπολις): Η συμβουλή του πατέρα του, η συνεχής εκπαίδευση και η πρωτιά στην ΑΙ

    Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία: Κίνητρο παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ, αποσυμφόρηση της ενιαίας λίστας

    Πανδημία η καρδιακή ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία



    ΣΧΟΛΙΑ