• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Γιατί να γίνει τώρα η χαλάρωση μέτρων στην Ελλάδα – Αντίθετος με τον ΠΟΥ για την ανοσία

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Για την σταδιακή ανοσία του πληθυσμού στον ιό μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει την διαφωνία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω σ’ αυτό το θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

    «Το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό κι είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα Υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν βοήθεια. Η σταδιακή ανοσία, που θα βοηθούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

    Αντίθετος ο Τσιόδρας με τον ΠΟΥ για την ανοσία

    Όπως υπογράμμισε, «Με τον όρο σταδιακή ανοσία, εννοούμε να εκτεθούν κάποιοι στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις: μία από τον ΠΟΥ, που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται, προστατεύουν -εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση- και μια δεύτερη, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους ιούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή συντάσσομαι κι εγώ», υπογράμμισε.

    Θα αποδειχθεί στο μέλλον, είπε, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δυο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

    «Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι όντως τα μικρά παιδιά. Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως και να μην γίνει. Όλα είναι υπό συζήτηση. Αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες κι έχουν συγκεκριμένους για ηλικίες άνω 12 ετών, ενώ κάτω 12 ετών είναι πιο ελεύθερη στην προσέγγισή του. Τα αξιολογούμε όλα και σκεφτόμαστε τι από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας, όσον αφορά την σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

    Ερωτηθείς αν είναι πρόωρη η απόφαση για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε:

    «Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού, ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει ( η άρση των μέτρων). Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε lockdown μέχρι το εμβόλιο, για 18 μήνες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Θα ήταν καλύτερα τότε; Καλύτερα να γίνει τώρα η χαλάρωση των μέτρων».

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία»: Τεστ, έγκαιρη διάγνωση, ιχνηλάτηση, παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας.

    «Αυτό εννοούμε όταν λέμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων να αίρονται κάποια μέτρα», είπε.

    Στον βασικό κορμό της στρατηγικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους (λ.χ. ηλικιωμένους) είναι στον περίγυρο των παιδιών.

    «Τίποτε δεν θα γίνει υπό πίεση. Δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος», σημείωσε.

    Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού.

    Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε ότι, σύμφωνα με μελέτες, ο ιός παρουσιάζει βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ανάπτυξη ενός εμβολίου, που θα παρέχει μακρόχρονη προστασία.

    «Μια από τις καλές επιστημονικές ομάδες που διενεργούν έρευνες είναι στην Ελβετία, η οποία αναλύει στοιχεία από 36 χώρες. Θέλω να τονίσω ότι ο ιός, όπως κι άλλοι ιοί, παρουσιάζουν μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητά του και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Μπορεί να γίνει γνωστό αν ένα στέλεχος ιού που εντοπίστηκε σε ασθενή στην Ελλάδα προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρα της Ασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του ιού», τόνισε.

    Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες, συνέχισε.

    «Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία» είπε ο κ. Τσιόδρας.

    Επίσης, σχολίασε ότι οι Ελβετοί κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν τον ιό και έτσι πλέον γνωρίζουμε τον… οδικό χάρτη, δηλαδή από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε άλλη.

    Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο ιός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη αργότερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση.

    «Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα» κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ