• ΥΓΕΙΑ

    Αντηλιακά: 5 ερωτήσεις που πάντα θέλατε να κάνετε


    H  δρ. Έβελυν Στεφανάκη, Ειδ. Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Fellow Royal Free Hospital, London,UK, απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις, σχετικά με τα αντηλιακά, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, για επιλογή του κατάλληλου προϊόντος.

    1. Ποιες είναι οι ιδιότητες που αναζητώνται σε ένα αντηλιακό καλής ποιότητας;

    Ένα καλό αντηλιακό θα πρέπει να προστατεύει συγχρόνως ενάντια της UVA & της UVB υπεριώδους ακτινοβολίας. Δεν υπάρχει κανένα συστατικό που να προστατεύει από όλο το φάσμα της ακτινοβολίας. Αντιθέτως υπάρχουν συστατικά που προστατεύουν από ορισμένα μήκη κύματος και που συχνά συνδυάζονται για τη μέγιστη προστασία. Διαχωρίζονται δε, σε δύο μεγάλες κατηγορίες – τα φυσικά φίλτρα, που συμπεριλαμβάνουν το οξείδιο ψευδαργύρου και το διοξείδιο τιτανίου και τα χημικά φίλτρα με κύριο συστατικό τον άνθρακα, όπως η οξυβενζόνη.

    1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των κατηγοριών αντηλιακών;

    Τα φυσικά φίλτρα, αντικατοπτρίζουν τις ηλιακές ακτίνες και λειτουργούν ως φυσικοί φραγμοί. Ιστορικά, αυτός ο τύπος αντηλιακού δεν ήταν ευκολόχρηστος αλλά με νεώτερες τεχνολογίες αυτό έχει βελτιωθεί.

    Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία αλλά εξασθενούν πολύ πιο γρήγορα από τα φυσικά φίλτρα γιατί η δυνατότητα της απορρόφησής τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ η χρήση τους είναι πιο εύκολη, υπάρχει πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων σε κάποιο από τα συστατικά τους.

    1. Τι είναι ο παράγοντας προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία – sunburn protection factor (SPF) και πώς καθορίζεται;

    Ανεξαρτήτως από τον τύπο του αντηλιακού, όλα ελέγχονται για να καθοριστεί ο παράγοντας προστασίας τους από την ηλιακή ακτινοβολία, γνωστός ως SPF. Ουσιαστικά αυτός αποτελεί μέτρηση της προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό ενάντια της UVB πριν καταλήξουμε σε ηλιακό έγκαυμα.

    1. Τελευταία υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με την συνεχόμενη καθημερινή χρήση των αντηλιακών. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό το θέμα;

    Πολλά από τα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα αντηλιακά ευρείας κυκλοφορίας πέρασαν τον έλεγχο οργανισμών τροφίμων και φαρμάκων τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ακόμα τα κριτήρια για την έγκριση ήταν διαφορετικά. Τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι κάποια από τα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα αντηλιακά μπορεί να έχουν κάποιες ανησυχητικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, από μελέτες τρωκτικών διαπιστώθηκε ότι η οξυβενζόνη δημιουργεί ορμονικές διαταραχές. Παρ’ ολα αυτά σε αυτές τις μελέτες τα τρωκτικά λάμβαναν τεράστιες ποσότητες αντηλιακών μέχρι να εμφανιστούν αυτές οι διαταραχές που θα αναλογούσαν στην εφαρμογή της οξυβενζόνης σε όλο το σώμα, καθημερινά, για 35 χρόνια. Επομένως, ακόμα δεν είναι γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των συστατικών αλλά στα ποσοστά που εφαρμόζουμε τα αντηλιακά, η απορρόφηση είναι ελάχιστη και επομένως αποδεκτή.

    1. Ποιο είναι το καλύτερο αντηλιακό;

    Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Παρ’ ολα αυτά καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες όταν επιλέγουμε αντηλιακό. Πρέπει να προστατεύει από μεγάλο φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας (broad spectrum), να έχει SPF τουλάχιστον 30 και να είναι αδιάβροχο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στη χρήση των σπρέι γιατί χρειάζονται πολλές επαναλήψεις για να καλύψουν επαρκώς το δέρμα και μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν γίνεται επαρκής και σωστή χρήση καθώς και η εισρόφηση κάποιων συστατικών του αντηλιακού όταν αυτό ψεκάζεται μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Το SPF 30 παρεμποδίζει σχεδόν το 97% των ακτίνων UVB.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προσοχή πριν μπείτε σε πισίνα ή θάλασσα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικά επεξεργασμένες εικόνες αποκαλύπτουν τις «κρυφές» βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ήλιος & προστασία: 9 παρανοήσεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά



    ΣΧΟΛΙΑ