• ΥΓΕΙΑ

    Ανοίγει ο δρόμος για τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα – Ο οδικός χάρτης Υγείας, η ΠΦΥ και ο ΕΟΠΥΥ

    O Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής

    Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας


    Μεγάλες αλλαγές στην Υγεία δρομολογούν τα νέα νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας.

    Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τα κύρια σημεία τους – το ένα νομοσχέδιο αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το άλλο στον ΕΟΠΥΥ. Όλες οι αναβαθμίσεις θα γίνουν και με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε χθες το Mononews, στις περιπτώσεις που οι δημόσιες δομές έχουν κενά, θα συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές. Ο οδικός χάρτης της ΠΦΥ θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ και συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

    Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ ενοποιούνται διοικητικά και ανανεώνονται κτιριακά και υλικοτεχνικά, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (πάνω από 200 εκατ.).

    Πληρωμή κατ’ έτος

    Το μοντέλο λειτουργίας της ΠΦΥ, που προωθείται, βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα οι γιατροί πληρώνονται ανά επίσκεψη ασφαλισμένου. Στο εξής κάθε πολίτης θα έχει τον θεράποντα ιατρό του, που δεν θα πληρώνεται κατά την επίσκεψη, αλλά κατ’ άτομο τον χρόνο, με τη λεγόμενη μορφή capitation – καταργείται το μοντέλο των κλειστών επισκέψεων σε ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

    Ο νέος ΕΟΠΥΥ βάζει φρένο σε παραβατικές συμπεριφορές και αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, που πολύ συχνά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με γραφειοκρατικά ζητήματα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Ο Οργανισμός επιτέλους εκσυγχρονίζεται.

    Ο νέος ΕΟΠΥΥ το στοίχημα του Θ. Πλέυρη

    Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ, ο εκσυγχρονισμός του οποίου αποτελεί το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα.

    Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα, αυξάνοντας τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους. Η αποζημίωση των παρόχων θα γίνεται με βάση ποιοτικούς δείκτες. Εισάγεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time), για την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών.

    Επιπλέον προβλέπεται αναβάθμιση των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης (πάνω από 350 εκατ.) και ενισχύεται η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο θα δίνονται κίνητρα, για τη στελέχωση των νοσοκομείων, παρέχοντας στους ιατρούς του ΕΣΥ τη δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά.

    Εξάλλου για τα νοσοκομεία επιλέγεται το μοντέλο των ΝΠΙΔ, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και είναι πιθανό, στην προσπάθεια αύξησης των πόρων να λειτουργούν τα νοσοκομεία πιο ευέλικτα, π.χ. με απογευματινά χειρουργεία.

    Πρώτες αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ καλεί τον Υπουργό Υγείας να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνεργασία με τους ιατρούς, που εδώ και δέκα χρόνια αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της ΠΦΥ.

    «Ευελπιστούμε σε μια πραγματική συνεργασία και όχι σε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις με νομοσχέδια προς ψήφιση, στα οποία δεν έχουμε συνδράμει ούτε στο παραμικρό», αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης

    «Τσουνάμι» αλλαγών στην Υγεία – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

    Έρχονται μέτρα που «καίνε» για τη Φαρμακοβιομηχανία – Τι θα ανακοινώσει ο Θ. Πλεύρης στην κοπή πίτας του ΣΦΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ