F

ΥΓΕΙΑ

Άκης Σκέρτσος: Τέλος από 14 Μαΐου τα SMS – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά – Τι αλλάζει για λιανεμπόριο, απαγόρευση κυκλοφορίας

  • NewsRoom

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


Την επίσημη κατάργηση των SMS στα 13032 και 13033, την μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30, το άνοιγμα των μουσείων και την άρση των απαγορεύσεων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρστος, θα ακολουθήσει στις 17 Μαΐου το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, στις 21 Μαΐου το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, στις 28 Μαΐου το άνοιγμα των θεαμάτων σε ανοιχτούς χώρους, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει το άνοιγμα των εκδηλώσεων, των μπαρ και των δεξιώσεων (έως 100 άτομα για γάμους και βαφτίσια σε ανοιχτούς χώρους).

Πάντως η απαγόρευση της μουσικής θα συνεχίσει τον Μάιο στην εστίαση, ενώ το λιανεμπόριο θα συνεχιστεί χωρίς click away και click inside, με παρουσία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος  έκανε γνωστό ότι τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί, από 1η Ιουνίου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Ο κ.Σκέρτσος επισήμανε ότι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών.  «11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης», ανέφερε.

«Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαΐου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου».

Στο ερώτημα γιατί «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

 


ΣΧΟΛΙΑ