• ΥΓΕΙΑ

    Αγωνία των ασθενών λόγω αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων

    • NewsRoom


    Ανήσυχοι είναι χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναμονή προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας για αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Πολλοί ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας επώδυνων παθήσεων (π.χ. ορθοπαιδικών), ενώ άλλοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την αναβολή σοβαρών χειρουργείων, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται «έκτακτα» (π.χ. καρδιολογικά). Μάλιστα, στον Τύπο καταφθάνουν αιτήματα που ζητούν από τον υπουργό Υγείας να μεριμνήσει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία στις 11 Μαρτίου «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», ενώ λίγες μέρες μετά (17/3), επέκτεινε την εφαρμογή του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Πηγές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναφέρουν ότι  η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο την προφύλαξη των ασθενών αλλά και του ιατρικού προσωπικού από τη μετάδοση του κορονοϊού, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός παραμένει και στα έκτακτα χειρουργεία που εκτελούνται κανονικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του υπουργείου διαδραμάτισαν και οι τραγικές ελλείψεις αίματος που αντιμετωπίζει η χώρα αυτήν την περίοδο, λόγω της επιδημίας και των περιοριστικών μέτρων, με τους ασθενείς όμως να υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες του αίματος που απαιτούνται για κάθε χειρουργείο μπορούν να καλυφθούν από συγγενικά τους πρόσωπα, όπως και συμβαίνει συνήθως.

    Καθώς οι μέρες περνούν, η αγωνία των ασθενών εντείνεται, δεδομένου ότι τα χειρουργεία που ακυρώνονται είναι χιλιάδες, οδηγώντας σε παρατεταμένη αναμονή που μπορεί να φτάσει και πολλούς μήνες μετά την άρση των μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και υποβαθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής τους.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ