• ΥΓΕΙΑ

    Πρόληψη και διαχείριση του  διαβήτη με συγκεκριμένες τροφές

    διαβήτης-διατροφή


    Μια  πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη αλλά και στην διαχείριση του,  σε περίπτωση που υπάρχει ήδη, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

    Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Διαβητολογικού Κέντρου Joslin στη Βοστόνη και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά βρώμης, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα βατόμουρα και τα καρύδια, ενώ παραδόξως, ο καφές ακόμη και χωρίς καφεΐνη βρίσκεται , επίσης, στη λίστα.

    Αν και η απώλεια βάρους συχνά συνιστάται στα υπέρβαρα άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους, η αλλαγή σε μια πιο υγιεινή διατροφή βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη.

    Η ποιότητα των λιπών και των υδατανθράκων είναι σημαντικότερη από την ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να κάνετε επιλογές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για ραφιναρισμένα, περιορίζοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες εν γένει και ψάρι ή κοτόπουλο αντί για κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Επίσης, επιλέξτε φυτικά λίπη, τα οποία προάγουν  την υγεία της καρδιάς και όχι ζωικά. Προσπαθήστε να προσθέσετε κι άλλα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, περιορίζοντας παράλληλα το αλκοόλ και παρακάμπτοντας τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα.

    Εάν θεωρείτε πιο χρήσιμο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή, υπάρχουν πολλές υγιεινές δίαιτες που μπορούν να προσαρμοστούν στις προσωπικές σας προτιμήσεις και τις θερμιδικές σας ανάγκες:

    Μεσογειακή διατροφή.

    Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

    Μετρίως  χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

    Χορτοφαγική διατροφή.

    Λάβετε υπόψη ότι ποτέ δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσετε τη διατροφή προς όφελός σας, ακόμα κι αν έχετε ήδη διαβήτη. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Why WAIT” του Joslin, το οποίο περιλαμβάνει δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τακτική άσκηση, όχι μόνο έχασαν το βάρος και το διατήρησαν, αλλά ήταν επίσης σε θέση να μειώσoυν τα φάρμακα για το διαβήτη κατά περισσότερο από το μισό.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκάνδαλο με φάρμακα: Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν το σύστημα Υγείας ήταν οχυρωμένο, λένε οι καρκινοπαθείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πόσα κορεσμένα λίπη πρέπει να καταναλώνεις κάθε μέρα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο διαβήτης είναι στην πραγματικότητητα πέντε και όχι δύο διαφορετικές ασθένειες



    ΣΧΟΛΙΑ