• ΥΓΕΙΑ

    Ά. Μπουρλάς (Pfizer): Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο τον Οκτώβριο

    • NewsRoom

    Άλμπερτ Μπουρλά


    Σε χιλιάδες εθελοντές σχεδιάζει να επεκτείνει έως τον Σεπτέμβριο τις δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού η Pfizer. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός και διευθύνων σύμβουλος, Αλβέρτος Μπουρλάς, εάν τα αποτελέσματα είναι επιτυχή η εταιρεία θα είναι σε θέση να παραδώσει εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο.

    Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός, ο οποίος συνεργάζεται με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, χορήγησε τις πρώτες δόσεις του πιθανού εμβολίου, BNT162, σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ στοχεύει να το δοκιμάσει σε έως και 360 υγιή άτομα δύο ηλικιακών ομάδων: 18-55 και 65-85 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικών μελετών της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη ξεκινήσει  δοκιμές του εμβολίου σε εθελοντές στη Γερμανία από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

    Το πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA, το οποίο είναι ένας γενετικός, κώδικας που μεταβιβάζει στα κύτταρα πληροφορίες για το τι πρέπει να ανοικοδομηθεί -στην προκειμένη περίπτωση, ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στον ιό.

    «Η Pfizer δοκιμάζει επί του παρόντος τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές του εμβολίου», δήλωσε  ο Έλληνας CEO κατά τη διάρκεια συνεδρίου μέσω τηλεδιάσκεψης του CNBC.

    «Συλλέγουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, οπότε ξέρουμε, παρακολουθούμε την ασφάλεια των δόσεων. Η Pfizer θα έχει τελικά δεδομένα, σχετικά με το ποια παραλλαγή εμβολίου ξεχωρίζει, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», σημείωσε.

    Εάν μία ή δύο από τις παραλλαγές αποδειχθούν επιτυχείς, η εταιρεία θα αυξήσει τις δοκιμές και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μια ευρεία μελέτη μεγάλης κλίμακας με χιλιάδες συμμετέχοντες.

    «Εάν τα πράγματα πάνε καλά, και πιστεύουμε ότι το προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ο FDA [Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων] και ο EMA [Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων] καθώς και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς αισθάνονται το ίδιο, θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε εκατομμύρια δόσεις στο χρονικό πλαίσιο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπουρλάς, σημειώνοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να παραγάγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εντός του 2021.

    Η Pfizer Inc. και η BioNTech SE ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους σχετικά με την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση (εκτός Κίνας) δυνητικού mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού, για την πρόληψη της νόσου COVID-19, το Μάρτιο.

    Στόχος της συνεργασίας ήταν να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του προγράμματος BNT162 της BioNTech για δυνητικό mRNA εμβόλιο με νέο μηχανισμό δράσης (first-in-class) έναντι της νόσου. Η συγκεκριμένη συνεργασία προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς, χάρη στο προϋπάρχον πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης που εγκαινίασαν το 2018 οι δύο εταιρείες για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά της γρίπης.

    «Το σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο των τεσσάρων μηνών, μέσα στο οποίο καταφέραμε να περάσουμε από τις προ-κλινικές δοκιμές, σε δοκιμές σε ανθρώπους είναι ασυνήθιστο», δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας CEO της Pfizer.



    ΣΧΟΛΙΑ