• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Βρέθηκαν €300 εκατ. για το “ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ”

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ένα μεγάλο “αγκάθι” για την υλοποίηση του νέου προγράμματος επιδότησης των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια φαίνεται πως ξεπέρασε η κυβέρνηση.

    Να σημειωθεί πως το “ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ” δεν προβλεπόταν ως μέτρο στον προϋπολογισμό του 2021. Το μόνο κονδύλι που υπήρχε είναι αυτό των 280 εκατ ευρώ για το “ΓΕΦΥΡΑ Ι”.

    Τελικά, βρέθηκαν 300 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν στο νέο προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με τους θεσμούς για την υλοποίηση του μέτρου στήριξης των επιχειρήσεων.

    Η επιδότηση της δόσης του δανείου θα είναι διάρκειας 9 μηνών, όπως ισχύει και για το ισχύον πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” που αφορά φυσικά πρόσωπα με δάνειο α’ κατοικίας.

    Οι δικαιούχοι

    Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε πάνω από 200.000 δανειολήπτες, με επιχειρηματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιδότηση της δόσης δανείου ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Από το πρόγραμμα αναμένεται να αποκλειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

    Όπως επισημαίνουν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, το ύψος της δόσης, αλλά και το υπόλοιπο δανείου στα επιχειρηματικά δάνεια είναι πολύ υψηλότερα απ’ αυτά των στεγαστικών δανείων. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως θα αλλάξουν οι όροι, αλλά και το ποσοστό επιδότησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

    Στο υπό κατάρτιση σχέδιο υπάρχει η σκέψη να περιληφθούν μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως όσες ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και όσες έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μέριμνα και για όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να επιδοτηθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες).

    Η επιδότηση

    Το ύψος της επιδότησης θα κριθεί από το αν ο δανειολήπτες θεωρείται ενήμερος ή έχει «κόκκινο» δάνειο. Τα ποσοστά επιδότησης φαίνεται θα παραμείνουν ίδια με αυτά που ισχύουν και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ Ι»:

    *Για τα ενήμερα δάνεια και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών θα επιδοτείται το 90% της δόσης για το α’ τρίμηνο, το 80% για το δεύτερο και το 70% για το τρίτο τρίμηνο. Για τους εν λόγω δανειολήπτες θα υπάρχει στη συνέχεια μια εξάμηνη παρακολούθηση, για την εμπρόθεσμη καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    *Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες η επιδότηση θα είναι 80% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο, 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Οι οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι υποχρεωμένοι προχωρήσουν σε διακανονισμό με την τράπεζα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους και στη συνέχεια να λάβουν την επιδότηση. Επίσης, θα βρίσκονται σε κατάσταση «εποπτείας» για ένα διάστημα 12 μηνών.

    *Σε ότι αφορά τις καταγγελμένες οφειλές, τα ποσοστά επιδότησης είναι 60%, 50% και 40%, προστίθενται 18 μήνες παρακολούθησης.

    Διαβάστε επίσης

    Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή των ποσών

    Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις – Στήριξη σε 57.205 δάνεια

    Χρήστος Σταϊκούρας: Σκέψεις για πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Tο Μάρτιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6



    ΣΧΟΛΙΑ