• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Τηλεργασία με ένα sms – Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων


    Με ένα τηλέφωνο, ένα email ή ακόμη και με ένα γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου μπορούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να εργαστούν από το σπίτι λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοιού.

    Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί.

    Αν η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που ο μισθωτός δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι αλλά ούτε και back office, πρέπει δηλαδή αναγκαστικά να έρχεται σε επαφή με κοινό στον χώρο εργασίας του, τότε η σύμβαση εργασίας αναστέλλεται και ο εργαζόμενος λαμβάνει 534 ευρώ το μήνα έως 30 Σεπτεμβρίου.

    Το νέο πλαίσιο για την επιστροφή στην δουλειά των εργαζομένων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες θεσμοθέτησε το υπουργείο Εργασίας μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν και «τσουχτερό» πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους εργοδότες που δεν φροντίζουν να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων τους, όταν αυτοί ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

    Μετά την επιστροφή των εργαζομένων από τη θερινή τους άδεια το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε, προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες με αφορμή ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Από τις 22 Αυγούστου, ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ ισχύουν νέα έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας.

    Το νέο πλαίσιο προβλέπει τέσσερα βήματα για την ειδική μεταχείριση και την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες :

    1. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
    2. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως
    3. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
    4. Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα οριστεί η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19 όπως επίσης και κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη, προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες.

    Υπενθυμίζεται πως με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του –μονομερώς– ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

    Το νέο ειδικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπει και σημαντικό πρόστιμο για τους εργοδότες, οι οποίοι παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της. Το νέο πρόστιμo ορίστηκε στις 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα οριστούν οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την επιβολή και είσπραξη του προστίμου των 5.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ