• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την πρόταση της κυβέρνησης για την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου «ΓΕΦΥΡΑ Νο2», το οποίο θα στηρίζεται στο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται και καλύπτει τη δόση δανείου σε φυσικά πρόσωπα με δάνειο α’ κατοικίας.

    Η εισήγηση της κυβέρνησης θα αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση, για διάστημα εννέα μηνών

    Οι δικαιούχοι

    Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε πάνω από 200.000 δανειολήπτες, με επιχειρηματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιδότηση της δόσης δανείου ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Από το πρόγραμμα αναμένεται να αποκλειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

    Όπως επισημαίνουν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, το ύψος της δόσης, αλλά και το υπόλοιπο δανείου στα επιχειρηματικά δάνεια είναι πολύ υψηλότερα απ’ αυτά των στεγαστικών δανείων. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως θα αλλάξουν οι όροι, αλλά και το ποσοστό επιδότησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

    Η επιδότηση

    Το ύψος της επιδότησης θα κριθεί από το αν ο δανειολήπτες θεωρείται ενήμερος ή έχει «κόκκινο» δάνειο. Τα ποσοστά επιδότησης φαίνεται θα παραμείνουν ίδια με αυτά που ισχύουν και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ Ι»:

    *Για τα ενήμερα δάνεια και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών θα επιδοτείται το 90% της δόσης για το α’ τρίμηνο, το 80% για το δεύτερο και το 70% για το τρίτο τρίμηνο. Για τους εν λόγω δανειολήπτες θα υπάρχει στη συνέχεια μια εξάμηνη παρακολούθηση, για την εμπρόθεσμη καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    *Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες η επιδότηση θα είναι 80% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο, 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Οι οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι υποχρεωμένοι προχωρήσουν σε διακανονισμό με την τράπεζα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους και στη συνέχεια να λάβουν την επιδότηση. Επίσης, θα βρίσκονται σε κατάσταση «εποπτείας» για ένα διάστημα 12 μηνών.

    *Σε ότι αφορά τις καταγγελμένες οφειλές, τα ποσοστά επιδότησης είναι 60%, 50% και 40%, προστίθενται 18 μήνες παρακολούθησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το ρεκόρ συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 5

    Ν. Παπαθανάσης: Δάνεια ύψους ‎€30.000-50.000 σε μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90%

    Άδωνις Γεωργιάδης: Στο τραπέζι και η μετακίνηση από νομό σε νομό



    ΣΧΟΛΙΑ