• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    H JP Morgan βλέπει συμφωνία πριν τον Ιούλιο και αυτοδυναμία της ΝΔ σε πρόωρες εκλογές

    JP Morgan

    JP Morgan


    Η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τις εκλογές με αυτοδυναμία στη νέα βουλή αν γίνονταν σήμερα εκλογές, εκτιμά η JP Morgan σε έκθεσή της για την οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα.

    Η JP Morgan εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία, υπό τις σημερινές συνθήκες, θα κατάφερνε να εξελέγξει 159 βουλευτές, ο Σύριζα 59, η Χρυσή Αυγή 25, το ΚΚΕ 21, το ΠΑΣΟΚ 19, Ένωση Κεντρώων 7, ΑΝΕΛ 5 και το Ποτάμι 1.

    Αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως μια συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου «φαντάζει αισιόδοξη», ωστόσο αναμένει μια ενδεχόμενη συμφωνία πριν τις πληρωμές του Ιουλίου 2017.  Και τότε όμως,  θα υφίσταται ένα παράθυρο το πολύ δυο μηνών για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Οι συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων (GGB) θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξελισσόμενης αξιολόγησης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan σχεδόν 4 δισ ευρώ ομολόγων μπορούν να διεξεχθούν μέσα στο 2017 πριν συμπληρωθεί το όριο του 33% ανά εκδότη. Μετά την αξιολόγηση, χρειάζεται και η ΕΚΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και επιπλέον να έχουν εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

    Σύμφωνα με τη JP Morgan, οι πληρωμές των 6,4 δισ. ευρώ  τον Ιούλιο προς ιδιώτες, ΕΚΤ και ΔΝΤ, είναι απίθανο να πληρωθούν δίχως να λάβει ενίσχυση η Ελλάδα. Ο επόμενος όγκος χρέους είναι  τον Ιούλιο του 2018 ( 1,8 δις. ευρώ).

    Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, η JP Morgan επισημαίνει πως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην διατηρησιμότητα  του χρέους κυρίως λόγω  στις διαφορές των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προοπτικών. Το ΔΝΤ θέλει 1,5% δημισονομικό πλεόνασμα και οι Ευρωπαίοι 3,5%.

    Η JP Morgan εκτιμά πως η ανάπτυξη να φθάσει το 2,5% το 2017, εφόσον υπάρχει απουσία νέων σοκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το «Grexit» έγινε και πάλι αγαπημένη λέξη στα χείλη των διεθνών αναλυτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέρκελ – Λαγκάρντ: «Ναι» στη συμμετοχή του ΔΝΤ – «Όχι» σε συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ: «Οι Ελληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν»



    ΣΧΟΛΙΑ