• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Η Αχτσιόγλου απαντά στο Bloomberg για τις πληρωμές με κουπόνια αντί για μισθό στην Ελλάδα

    Αχτσιόγλου μπλοκάκια

    Έφη Αχτσιόγλου


    Την ανάγκη επαναφοράς του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ύπαρξη ισχυρών συλλογικών συμβάσεων τονίζει στη δήλωσή της προς το Bloomberg η Έφη Αχτσιόγλου. Με τον τρόπο αυτό, η υπουργός Εργασίας θεωρεί πως θα αντιμετωπιστεί η πρακτική ορισμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα οι οποίες, για να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος, προσφεύγουν στην πληρωμή των υπαλλήλων τους με κουπόνι αντί για μισθό.

    Το θέμα των πληρωμών σε είδος βρέθηκε στο επίκεντρο ρεπορτάζ του Bloomberg για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα. Όπως παρατηρεί, η πρακτική αυτή υποβαθμίζει τις όποιες προσπάθειες εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, καθώς η πρακτική των επιχειρήσεων ενισχύει την παραοικονομία. Ταυτόχρονα, η κατάσταση προκαλεί πρόβλημα και στις υφιστάμενες διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για την επίτευξη των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αναφέρει το Bloomberg, η “μαύρη αγορά” αντιπροσωπεύει ήδη το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

    Τέτοιες πρακτικές, όπως υποστηρίζει άλλωστε και ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, συνιστούν μεγάλο βάρος για την οικονομίας, καθώς θέτουν την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο προγραμμάτων διάσωσης και λιτότητας, από όπου και χρειάζεται απεγνωσμένα να εξέλθει.

    Απαντώντας στο δημοσίευμα του Bloomberg, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει, με ανάρτησή της στο facebook, πως «η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα, καθώς οι εργοδότες όλο και πιο συχνά επιχειρούν να εξοικονομήσουν πόρους με αυτόν τον τρόπο. Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και το εργατικό δυναμικό έχει περισσότερα εργαλεία για να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι στο ευρώ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ από το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση: Μειώσεις από 600 ευρώ στα εισοδήματα, καταργεί φοροαπαλλαγές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Moody’s προειδοποιεί: Μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα υποψήφια να φύγει από το ευρώ. Καμία άλλη

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ