• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο» της εφορίας το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δις

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


    Πάνω από 23.000 ελέγχους αναμένεται να πραγματοποιήσει φέτος η εφορία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

    Με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες για τον τρόπο που θα διενεργηθούν φέτος οι φορολογικοί έλεγχοι, εκ των οποίων το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν περιπτώσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    Ποιες περιπτώσεις ελέγχονται:

     Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.)

     Έρευνες – έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

     Έρευνες – έλεγχοι που κατά τη δημοσίευση της παρούσας βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.

     Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

     Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου.

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιήσουν ελέγχους με βάση στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στους προϊσταμένους των υπηρεσιών να τοποθετούν μια υπόθεση, ψηλά στη λίστα των ερευνών, ακόμα και αν είχε αρχικά βρεθεί σε χαμηλότερη κατάταξη ελέγχου, αλλάζοντας έτσι τη λίστα με τις υποθέσεις που έχουν προτεραιότητα. Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γνωστοποιείται εντός 30 ημερών, ενώ οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

    Σημειώνεται πως φέτος αναμένεται να διενεργηθούν και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

    Εφορία: Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας – Ολοι οι εναλλακτικοί τρόποι

    Σκυλακάκης: Αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα προκαταβολή – Xτίσιμο αφορολογήτου και με χάρτινες αποδείξεις

    Παράταση στις «παγωμένες» οφειλές



    ΣΧΟΛΙΑ