• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Νομοσχέδιο για επιταγές, ενοίκια και πάγιες δαπάνες

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στη Βουλή κατατίθεται τις επόμενες ώρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου θα περιέχει τις διατάξεις για τις επιταγές, για τα «κουρεμένα» ενοίκια, ενώ θα ανοίγει το δρόμο και για την επιδότηση παγίων δαπανών στις επιχειρήσεις.

    «Κουρεμένα» ενοίκια

    To Υπουργείο Οικονομικών φέρνει διάταξη για τις μειώσεις ενοικίου τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
    Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό και μεταφορές και τα γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία που ήταν κλειστά με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους.

    Έκπτωση 40% επί του ενοικίου που θα αφορά στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας και φοιτητικής κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

    Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως απαλλάσσονται του ενοικίου για τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν σήμερα λειτουργούν ή λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

    Επιπλέον, η απαλλαγή ισχύει και για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

    Πάγιες δαπάνες

    Το κράτος θα επιδοτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, τα ενοίκια, τις μισθοδοσίες, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, ύδρευση κτλ) έως και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας, όπως τα κινητά, τα σταθερά και το ίντερνετ.

    Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες τους ούτε από τα έσοδα που είχαν ούτε από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Με αυτό τον τρόπο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου «φωτογραφίζουν» τις επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια.

    Τα κονδύλια φαίνεται πως θα ενεργοποιηθούν στα μέσα της άνοιξης, τα οποία με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, μπορούν να επιδοτήσουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους.

    Με βάση τον κανονισμό “de minimis”, ώστε να μην θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2021.

    Συγκεκριμένα, θα επιδοτείται:

    -έως το 90% των παγίων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις και
    -έως το 70% των δαπανών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.

    Φαίνεται πως από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μην ενταχθούν και οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

    Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει, στην πράξη, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με το μέγιστο ποσό επιδότησης παγίων δαπανών, που θα έχει δικαίωμα να λάβει μια επιχείρηση θα αγγίζει ακόμα και τα 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο ενίσχυσης από τις επιστρεπτέες προκαταβολές άγγιζε τις 800.000 ευρώ.

    Δεν αποκλείεται η εκάστοτε επιχείρηση να έχει δικαίωμα να λάβει την επιδότηση παγίων δαπανών απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της ή ως έκπτωση φόρου σε μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

    Επιταγές

    Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

    Στην ρύθμιση θα εντάσσονται:

    (α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

    (β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

    (γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

    Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

    Για τους κομιστές των αξιογράφων:

    (α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

    (β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτη ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις φέρνει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

    Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 5 – Γιατί απορρίπτονται 4 στις 10 αιτήσεις

    «Τρύπιο πιθάρι» το Τ.Χ.Σ.- Στα 10 χρόνια λειτουργίας έχει «κάψει» κεφάλαια… 36,9 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ