• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΕΚΤ: Μειώνεται κάτω από το μισό το QE – Θα προλάβει η Ελλάδα;

    • NewsRoom
    QE

    Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Στο μισό, αν όχι περισσότερο, ετοιμάζεται να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που κάνει στο πλαίσιο του προγράμματος της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE).

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μειώσουν το ύψος των μηνιαίων αγορών τουλάχιστον κατά 50%, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και να κρατήσουν το πρόγραμμα ενεργό για τουλάχιστον εννέα μήνες.

    Η μείωση του συνολικού ύψους του QE στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα, από 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, είναι μια εφικτή επιλογή, ανέφεραν αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

    Παράλληλα, παρότι στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι απόψεις για το πότε θα λήξει το πρόγραμμα διίστανται, μια δέσμευση διατήρησης του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο, με πρόβλεψη για παράτασή του αν χρειαστεί, μπορεί να αποδειχθεί τελικά η χρυσή τομή προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

    Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στις 26 Οκτωβρίου για την εξέλιξη του προγράμματος το ερχόμενο έτος.

    Να σημειωθεί ότι μετά από 2,5 και πλέον χρόνια που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης με αγορές κρατικών ομολόγων, κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι έχει φτάσει πλέον η ώρα να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης, ενώ άλλοι φοβούνται πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ μπορεί να αποκτήσει σύντομα το δικό του bitcoin

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: La Repubblica: Η ΕΚΤ έχει κερδίσει 7,8 δισ. από ελληνικά ομόλογα, αλλά στην Αθήνα έχουν φτάσει… ψίχουλα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Green Cola: To mega-deal με τους Άραβες και η συμφωνία με τα Carrefour



    ΣΧΟΛΙΑ