• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    «Σήμα κινδύνου» για το… λιγοστό πλέον ελληνικό γάλα – Ποιος ευθύνεται για την εικόνα της αγοράς

    • Contributor
    γάλα


    Την 1η Ιουνίου εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα γάλακτος, ωστόσο τα πράγματα για το ελληνικό γάλα δεν είναι καθόλου καλά. Εκτός από την πρωτοφανή -για είδος πρώτης ανάγκης- πτώση της κατανάλωσης που αγγίζει το 15%, βρίσκεται αντιμέτωπο με δυο πολύ σοβαρές απειλές: πρώτον με τη ραγδαία συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και δεύτερον με τις αθρόες εισαγωγές τυποποιημένου γάλακτος χαμηλής τιμής από το εξωτερικό.

    Η αγωνία για την επόμενη μέρα του χώρου είναι έκδηλη καθώς δεν φαίνεται από πουθενά -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- προοπτική ανάκαμψης και αναστροφής της φθίνουσας πορείας. Ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ (Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας) Θανάσης Βασιλέκας μιλώντας στο mononews.gr δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος και κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. «Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει σήμερα μόλις το 35% με 40% των συνολικών αναγκών. Μετά βίας ξεπερνάει τους 600.000 τόνους, όταν η συνολική κατανάλωση ανέρχεται σε 1,25 εκατομμύρια τόνους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ακριβό κόστος παραγωγής

    «Πηγή του κακού» δεν είναι άλλη από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, η αύξηση των φόρων και η έλλειψη ρευστότητας επιδείνωσαν τα προβλήματα και έφεραν εταιρείες και παραγωγούς με την πλάτη στον τοίχο.

    «Είναι τόσα πολλά αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε που έχουμε χάσει το μπούσουλα ενώ την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις πληρωμών από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες φθάνουν πλέον και τους τρεις μήνες», λέει ο κ. Βασιλέκας. Εξίσου σοβαρή, αν και λιγότερο άμεση είναι η απειλή που αφορά στις απευθείας εισαγωγές τυποποιημένου γάλακτος.

    Παρότι μέχρι στιγμής, έχει μικρή απήχηση κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι καταναλωτές στους Έλληνες παραγωγούς, το ερώτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι εάν αυτή η εμπιστοσύνη διατηρηθεί στην περίπτωση που συνεχισθεί επί μακρόν η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. «Ο κίνδυνος είναι ορατός», δηλώνει ο κ. Βασιλέκας.

    Εθνική στρατηγική

    Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για το ελληνικό γάλα. Δεν μπορεί όπως λένε “να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, ειδικά σε προϊόντα όπως το γάλα και το βόειο κρέας που μπορούμε εύκολα να παράγουμε”.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της κτηνοτροφίας προτείνουν μεταξύ άλλων να προχωρήσει η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, η οποία έχει ψηφισθεί και εγκριθεί από τις Βρυξέλλες αλλά και να επανεξεταστεί το ζήτημα των επιδοτήσεων για την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.800 αγελαδοτρόφοι που εκτρέφουν περίπου 80.000 με 85.000 αγελάδες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βούτσης: Αν και είχε Survivor, ο Τσακαλώτος έκανε περισσότερη τηλεθέαση από τον Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάντσεστερ: Κανονικά θα διεξαχθεί η αποψινή φιλανθρωπική συναυλία της Αριάνα Γκράντε



    ΣΧΟΛΙΑ