• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    London SOS: Το Brexit επισήμως καταστρέφει τη βρετανική αγορά ακινήτων


    Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προειδοποιήσει ξανά και ξανά όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι τιμές των ακινήτων θα δεχόντουσαν ισχυρότατο πλήγμα από το Brexit. Και τώρα που οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 του Ιουνίου που μας πέρασε, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή η πρόβλεψη του υπουργείου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ειδικά στην βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.

    Οι αρχικές τιμές των διαθέσιμων στην αγορά ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγράψει πτώση της τάξεως του 0,9% (δηλαδή -2.647 λίρες) μέχρι στιγμής για το μήνα Ιούλιο, με τη βασική τιμή ενός ακινήτου να έχει πια διαμορφωθεί στις 307.824 λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Rightmove. Τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στις γύρω περιοχές, το Λονδίνο χτυπήθηκε άγρια, με τις τιμές να έχουν μειωθεί κατά 2,3% (δηλαδή -19.051 λίρες).

    Αυτά είναι άσχημα μαντάτα. Αν κάποιος πραγματοποιήσει μια ιστορική αναδρομή, θα δει ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται και μειώνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων, όμως τέλη άνοιξης και καλοκαιριού η ζήτηση κορυφώνεται. Και αυτό συμβαίνει καθώς ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να πουλάει και να αγοράζει σπίτια εκείνη τη χρονική περίοδο καθώς έχει σκοπό να μετακομίσει αρκετό καιρό πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά θα έπρεπε να παρατηρείται μια αύξηση στις τιμές τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Όμως, όχι μόνο οι τιμές βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά καταγράφουν και πτώση, ειδικότερα όταν γίνεται σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

    Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει ξεκάθαρα την πτώση που σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων στο εσωτερικό του Λονδίνου σε ετήσια βάση:

    rightmovebrexit1

    Εύλογα καταλαβαίνει κανείς το πόσο σημαντικό είναι αυτό, από τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο – και ειδικά στο Λονδίνο – εκτοξεύονταν στα ουράνια χρόνο με το χρόνο, μιας και η βρετανική οικονομία ακολουθούσε συνεχώς ανοδική πορεία, τα επιτόκια παρέμεναν χαμηλά, η αγορά εργασίας ήταν υγιής και οι παράγοντες της αγοράς και της ζήτησης βρίσκονταν σε ισορροπία.

    Τα επιτόκια τώρα μπορεί να παραμένουν χαμηλά, όμως, παρόλο που η αγορά εργασίας ακόμα αναπτύσσεται, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια για να ανταποκριθούν στη ζήτηση που παρουσιάζεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Όλα αυτά τη στιγμή που η βρετανική οικονομία έχει κάνει βουτιά στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, με τις περισσότερες τράπεζες και τους οικονομολόγους να προβλέπουν ύφεση.

    Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να καταγράψουν πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι καταγράφουν τώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) τόνισε επακριβώς πώς το Brexit σκοτώνει τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η ζήτηση από νέους αγοραστές “μειώθηκε σημαντικά” το μήνα Ιούνιο, με το 36% των ερευνητών να αναφέρουν πτώση του ενδιαφέροντος στην έρευνα του Ιουνίου. Αυτή αποτελεί τη χαμηλότερη ένδειξη από τα μέσα του 2008, την περίοδο δηλαδή που η παγκόσμια οικονομική κρίση κορυφωνόταν.

    Η εταιρεία ερευνών LonRes επίσης αναφέρει ότι “το ύψος των περικοπών στις αρχικές τιμές εκτοξεύτηκε στο 163% μόλις 12 μέρες μετά το δημοψήφισμα σε σύγκριση με 12 μέρες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος”. Η αναφορά βέβαια λέει ότι αυτό απέτυχε να υλοποιηθεί στις πωλήσεις.

    Όμως η προειδοποίηση ήταν εκεί.

    Προτού οι Βρετανοί ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε τονίσει ότι οι τιμές των ακινήτων θα βίωναν ένα κραχ με την πτώση των τιμών να διαμορφώνεται στο 10-18%. Στο μεταξύ, ο Mark Burrows και η ομάδα του στην Bernstein, προέβλεπα ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Πιστεύουν ότι οι τιμές των ακινήτων θα καταγράψουν πτώση της τάξεως του εντυπωσιακού 30% – σχεδόν διπλάσιο νούμερο από την αρχική πρόβλεψη που είχε κάνει ο Καγκελάριος George Osborne.

    Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να δείξει το πόσο έχει επηρεάσει το Brexit την αγορά ακινήτων, το παρακάτω διάγραμμα της Barclays το πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα χειρότερα έπονται:

    barclaysbrexithousing chart

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ipourgio-dikeosinis-chira-voithias-gia-osous-ine-stin-listes-lagarde-ubs/61849

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/prochora-akathekti-enopiisi-market-veropoulos-sta-100-ekat-evro-kostos-tis-ependisis/61904



    ΣΧΟΛΙΑ