• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Κατέρρευσε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Απρίλιο – H μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 23 ετών


    Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit

    Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου ιού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων και στην παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια τους.

    Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της εταιρείας μειώθηκε στις 33,4 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1997, που ξεκίνησε η έρευνα και πολύ κάτω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας.

    Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα βυθίστηκε στις 18,1 από τις 38,5 μονάδες.

    «Η μεταποιητική παραγωγή έκανε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη βουτιά που έχει σημειώσει στην 23ετή ιστορία της έρευνας, η οποία αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων – μεταξύ των οποίων το κλείσιμο εργοστασίων σε ευρεία κλίμακα, τη μεγάλη πτώση της ζήτησης και τις ελλείψεις προμηθειών – που συνδέονται όλοι με το ξέσπασμα της νόσου COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

    Η μεγάλη πτώση ήρθε παρά τη χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με πρωτοφανή ποσά δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη από την πανδημία οικονομία.

    Με τα καταστήματα κλειστά και τους καταναλωτές να ανησυχούν για την υγεία και τις προοπτικές απασχόλησής τους, η ζήτηση μειώθηκε τον περασμένο μήνα στο με διαφορά χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας. Ο δείκτης νέων προμηθειών καταποντίστηκε στις 18,8 μονάδες, σχεδόν τις μισές από τις 37,5 του Μαρτίου.

    Η περιορισμένη ζήτηση ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν τις τιμές, να μειώσουν το προσωπικό τους με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί και να ολοκληρώσουν τις μη εκτελεσθείσες παραγγελίες για να παραμείνουν ενεργά.

    Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων κινήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη.

    Αν και κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, δίνοντας κάποια ελπίδα για μία ανάκαμψη αυτό τον μήνα, η IHS Markit προειδοποίησε ότι η όποια ανάπτυξη θα είναι συγκρατημένη.

    «Τα μέτρα που απαιτούνται για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι ασφαλείς θα σημαίνουν ότι ακόμη και οι επιχειρήσεις, που είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την παραγωγή, θα λειτουργούν γενικά με χαμηλή παραγωγική δυναμικότητα και οι περισσότερες θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον πολύ περιορισμένης ζήτησης», τόνισε ο Γουίλιαμσον.



    ΣΧΟΛΙΑ