• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Facebook: Συνεργάζεται με την Ellinika Hoaxes στον πόλεμο της παραπληροφόρησης

    • NewsRoom


    Tην επέκταση του προγράμματος επαλήθευσης των γεγονότων στην Ελλάδα με   νέο συνεργάτη, τα Ellinika Hoaxes, ανακοίνωσε το facebook.  H καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι για το Facebook θέμα ύψιστης προτεραιότητας εν όψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και Ένας από ένας  τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων είναι η συνεργασία με ανεξάρτητους συμβούλους σε όλο τον κόσμο.

    Στο πρόγραμμα προστίθενται τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι Πορτογαλία, Κροατία, Βόρεια Ιρλανδία και Λιθουανία και πλέον καλύπτει τέσσερις νέες γλώσσες: ελληνική, κροατική, πορτογαλική και λιθουανική.

    Ξεκινώντας από σήμερα, ο οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων στην Ελλάδα, θα εξετάζει και θα αξιολογεί την ακρίβεια του περιεχομένου στο Facebook.

     Ο Θεόδωρος Δανιηλίδης, ιδρυτής των Ellinika Hoaxes, ανέφερε σχετικά: «Τα Ellinika Hoaxes απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης για την εγκυρότητα και τον επαγγελματισμό τους στη δημοσιογραφική έρευνα και ειδικότερα στην επαλήθευση ειδήσεων. Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».

    FactCheckEU

    Οι σημερινοί συνεργάτες του Facebook για την επαλήθευση των γεγονότων εγκρίνονται από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης, όπου εφαρμόζει πρότυπα όπως η μη εξωστρέφεια και η διαφάνεια των πηγών. Οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν επίσης μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας που ηγείται η IFCN για να ελέγξει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ονομάζεται FactCheckEU. Από σήμερα, όλοι οι συμμετέχοντες στο FactCheckEU θα μπορούν να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν αιτήματα στο Facebook.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 21 συνεργάτες που ελέγχουν περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες: Κροατικά, Δανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Λιθουανικά, Πολωνικά, Σουηδικά και Νορβηγικά. Όταν ένας συνεργάτης αποτιμά μια είδηση ως ψευδή, εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή ειδήσεων, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά της. Αυτό μειώνει την εξάπλωση της είδησης και τον αριθμό των ανθρώπων που τη βλέπουν. Οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις θα μειώσουν επίσης τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση έχει χαρακτηρισθεί ως ψευδής, κατόρθωσε να μειωθεί η εξάπλωση της κατά 80%.

    Η Laura Bononcini, Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα τη συνεργασία μας στην Ελλάδα με τα Ellinika Hoaxes με βάση την προτεραιότητά μας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στην Ελλάδα, εν όψει των προσεχών Ευρωεκλογών. Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πρόβλημα και επενδύουμε πολύ για την επίλυση του, διότι πιστεύουμε ότι παρέχουμε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των  εκλογών. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής.»



    ΣΧΟΛΙΑ