• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Εργοδότες και συνδικαλιστικές ενώσεις στο ΣτΕ για τις τριετίες


    Το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υποστηρίζει ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπουργείο Εργασίας αντιτείνουν ότι το επίδομα υφίσταται και πρέπει να καταβάλλεται από τους εργοδότες.

    Το πρωί συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων έξι περιφερειακών συνδέσμων και ενώσεων. Ζητούν την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019.

    Σύμφωνα με τους εργοδότες, ενώ οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται. Κατά τους προσφεύγοντες, δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, καθώς η εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι υπερβαίνει την εξουσιοδότηση του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως ποσό αναφοράς. Αυτό ερμηνεύεται από τους εργοδότες ότι, ένας μισθός που δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες, δεν περιλαμβάνει κατά συνέπεια και τις αυξήσεις που αντιστοιχούν σε αυτόν.

    Τα νομικά επιχειρήματα ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους.

    Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι τριετίες αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θεμελιώνονται ήδη στο νόμο. Τόνισαν, μάλιστα, ότι μία απόφαση του ΣτΕ που θα δεχόταν την προσφυγή των εργοδοτών, θα έγειρε μεγάλες μειώσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζομένους, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων.

    Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στο επόμενο 6μηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ