• Οικονομία

    Σήμερα η απόφαση για τις τριετίες στον κατώτατο μισθό


    Μετά από αναβολή δύο μηνών συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κρίσιμο θέμα της προσφυγής που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε πριν από 10 μήνες (18/2/2019) με αφορμή την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019), αλλά αφορούσε και στη διατήρηση των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στην παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τις 31-12-2019.

    Μαζί με την ισχύ της ΕΓΣΣΕ παρατάθηκαν και όλοι οι συμφωνηθέντες κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.ά.) που τη συνοδεύουν. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη θέση του προς τη ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως δεν θα θιγούν οι τριετίες με την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Πού διαφωνούν οι εργοδότες

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις, με την προσφυγή τους στο ΣτΕ, υποστηρίζουν ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε από την πρώην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τον Φεβρουάριο του 2019, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε ΦΕΚ.

    Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι οι τριετίες στους κατώτατους μισθούς, αλλά και στα ημερομίσθια αφορούν σε αυξήσεις των αμοιβών που έχουν σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, άρα και της προσαύξησης του μισθού τους ανά τριετία, η οποία, με βάση την ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας, κλιμακώνεται ως εξής: αναγνώριση μέχρι 6 τριετίες με 5% αύξηση του ημερομισθίου (για κάθε τριετία) για τους εργατοτεχνίτες και αναγνώριση μέχρι 3 τριετίες με 10% αύξηση του μισθού για κάθε τριετία για τους υπαλλήλους.

    Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία 845 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ