• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Επείγουσα εγκύκλιος: Ποιοι εποχικά απασχολούμενοι υποχρεούνται σε μονομερή υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βρουτσης-Γιαννης

    Γιάννης Βρούτσης. Υπουργός Εργασίας


    Νέες οδηγίες για τους εποχικά απασχολούμενους στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Η εγκύκλιος περιγράφει το πλαίσιο προστασίας που ισχύει για όσους μισθωτούς απασχολήθηκαν εποχικά σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας την καλοκαιρινή σεζόν του 2019.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 1545/85 οι διατάξεις του 1983 περί υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας «έχουν εφαρμογή στους εποχιακά εργαζόμενους σε συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εποχιακής ή πλήρους λειτουργίας».

    Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο, εποχικά εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο 2019 σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας μπορούν να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για κάθε μήνα από 01/06/2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/09/2020, εφόσον:

    • δεν έχουν επαναπροσληφθεί και δεν απασχολούνται από τις επίμαχες επιχειρήσεις ή δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη ή εφόσον
    • οι επιχειρήσεις τους επαναπροσέλαβαν αλλά αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση από την οριστική διακοπή των εργασιών της επιχείρησης και έως 30/09.

                Οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα και υπολογίζεται κατ’ αναλογία με 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Αντίστοιχα, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν απασχοληθεί τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού αυτού, από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9. Οι επιχειρήσεις των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων μπορούν να:

    • προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών μετά την επαναπρόσληψή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιούν την προσωρινή ανάκληση με το αντίστοιχο έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου.
    • κάνουν χρήση του Μηχανισμού «Συν-Εργασία», δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό τους ανωτέρω εργαζόμενους, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

    Οι ανωτέρω εργαζόμενοι, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ το μήνα εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.



    ΣΧΟΛΙΑ