• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Deutsche Bank: Ασφαλής για την ώρα η Navios Holdings, αλλά ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Navios Maritime Partners


    Πολλές συζητήσεις προκαλεί μεταξύ αναλυτών και επενδυτών η κίνηση της Αγγελικής Φράγκου να στραφεί ξανά προς τη θυγατρική του ομίλου της, Navios Acquisition, για να χρηματοδοτήσει μέσω ενός δανείου ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων τις δραστηριότητες της μητρικής Navios Holdings, η οποία υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας.

    Αναπόφευκτα στο μυαλό όλων έρχεται το φιάσκο του περασμένου Απριλίου, όταν υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από μετόχους της Navios Acquisition και αναλυτές, που έκαναν λόγο για μία υπερβολικά γενναιόδωρη συμφωνία που έπληττε τα συμφέροντα της θυγατρικής εταιρείας, η Navios Partners αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από μία δανειακή συμφωνία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτή τη φορά, βέβαια, τα πράγματα μοιάζουν να είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς οι αναλυτές παρατηρούν ότι η νέα συμφωνία είναι αναμφίβολα πολύ πιο ευνοϊκή για την Navios Acquisition, καθώς το νέο δάνειο έχει δύο μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο: Πρώτον, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο 8,75%, ενώ το παλιό δάνειο προέβλεπε επιτόκιο Libor +3%. Και δεύτερο και σημαντικότερο, το δάνειο είναι εξασφαλισμένο με την πλήρη συμμετοχή της μητρικής εταιρείας στη Navios Acquisition, καθώς και το 78,5% της θυγατρικής Navios South American Logistics.

    Τι γίνεται όμως με τη μητρική εταιρεία; Θα μπορέσει με το δάνειο αυτό να ανταπεξέλθει στα προβλήματά της ή απειλείται με χρεοκοπία; Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, που συναντήθηκε την Τρίτη με τη διοίκηση της εταιρείας, πιστεύει πως η εταιρεία είναι ασφαλής βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να χρειαστεί αναδιάρθρωση για να επιβιώσει.

    «Πιστεύουμε ότι έχει υπερβολικά μεγάλο χρέος σε σχέση με οποιαδήποτε λογική υπόθεση για ανάκαμψη στις τιμές των πλοίων και τα ναύλα στο dry bulk», δήλωσε ο Mehrotra και πρόσθεσε: «Επομένως, είναι πιθανό να απαιτηθεί μεσομακροπρόθεσμα κάποιο είδος αναδιάρθρωσης, η έκταση της οποίας είναι συζητήσιμη».

    Τα καλά νέα για τη Navios Holdings, σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, είναι ότι τα ομόλογά της, που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος από το ακαθάριστο χρέος της, συνολικού ύψους 1,2 δις δολαρίων, δεν ωριμάζουν πριν το 2019. «Πιστεύουμε ότι αυτό, μαζί με περισσότερη διαφάνεια στις προοπτικές ροών ρευστότητας, έχει δώσει στη διοίκηση αυξημένη αυτοπεποίθηση να αξιοποιήσει την ‘πλεονάζουσα’ ρευστότητα για ενέργειες που αυξάνουν την αξία της, όπως η επαναγορά χρέους σε discount και η επαναγορά προνομιούχων μετοχών», επεσήμανε ο Mehrotra, προβλέποντας ότι αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με μία σταθερή βελτίωση της αγοράς του dry bulk, θα βοηθήσουν τη Navios Holdings να αποφύγει μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση.

    Από την πλευρά του, ο Ben Nolan της Stifel εκτιμά ότι το δάνειο της Navios Acquisition προς τη μητρική Navios Holdings πιθανόν να μη θα βοηθήσει την τελευταία να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία ελπίδα και περιμένουμε να υπάρξει επικείμενη αναδιάρθρωση στην οποία οι μέτοχοι της Navios Holdings θα μείνουν μόνο με την ονομαστική αξία», αναφέρει ο Nolan, ο οποίος παράλληλα προβλέπει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της μητρικής, η Navios Acquisition θα αποτελέσει το νέο “χρυσό παιδί” του ομίλου Navios.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/stirizoun-tin-aegean-marine-pistotes-tis-meta-deal-ton-100-ekat-evro-ti-tha-gini-ta-dania/75833



    ΣΧΟΛΙΑ