• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Χρηματοδότηση επιχειρήσεων που πλήττονται από την αναστολή των επιταγών μέσω δανεισμού με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την μετάθεση της πληρωμής των επιταγών, έτσι ώστε να δανειοδοτούνται άμεσα και κατά προτεραιότητα με κεφάλαιο κίνησης για τις επιταγές που έχουν ανασταλεί, με βάση το προσωρινό πλαίσιο εγγυοδοσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Με την πρόβλεψη αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στο οξύ θέμα ρευστότητας εκατοντάδων εισαγωγικών και χονδρεμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες, είτε έχουν αγοράσει και προπληρώσει εμπορεύματα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, είτε έχουν προμηθεύσει τους εμπόρους με μεταχρονολογημένες επιταγές τριών έως και έξι μηνών και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη στάση πληρωμών.

    Η χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με πρόσθετα κονδύλια, ύψους 1 δισ. ευρώ, καθίσταται πλέον δυνατή, μετά την απόφαση, την περασμένη Παρασκευή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ελληνικού αιτήματος για την αποδέσμευση κοινοτικών πόρων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ύψους 4,5 έως 6,5 δισ. ευρώ, ώστε να διοχετευθούν με μεγάλη ταχύτητα στην πραγματική οικονομία και στην κάλυψη των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Η ευελιξία αυτή επιτρέπει σε πρώτη φάση την ενίσχυση των Εγγυοδοτικού Ταμείου με κεφάλαια άνω του προβλεπόμενου ποσού του 1 δισ. ευρώ, για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με κρατική εγγύηση στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Έτι, η κρατική συμμετοχή για τη λειτουργία του Εγγυοδοτικού Ταμείου αναμένεται από το 1 δισ. ευρώ να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης κεφάλαια της τάξης των 7 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς σχεδιαστεί.

    Ο Εγγυοδοτικός Μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Μαΐου, χορηγώντας δάνεια με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τόσο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν, μέχρι και τα τέλη του 2019, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών.

    Η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για πρόσβαση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την μετάθεση της λήξης και πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών, έτσι ώστε να δανειοδοτούνται άμεσα και κατά προτεραιότητα με κεφάλαιο κίνησης για τις επιταγές που έχουν ανασταλεί, αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, για πιστώσεις που έχουν χορηγήσει πριν την έναρξη της κρίσης της πανδημίας.

    Η κρατική εγγύηση θα αφορά σε όσα δάνεια εκταμιευθούν εντός του 2020 και θα καλύπτει τις τυχόν ζημιές για όλη την περίοδο των 5 ετών. Τα δάνεια, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, θα έχουν διάρκεια έως 5 έτη, εφόσον πρόκειται για δάνεια τακτής λήξης ή έως 3 έτη, όταν η αποπληρωμή του κεφαλαίου προβλέπεται να γίνει στη λήξη με τη μορφή δανείου ballon.

    Το ποσό οφειλής που θα καλύπτεται από την κρατική εγγύηση θα αφορά στο ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου πλέον των τόκων και για διάστημα έως και 90 ημέρες συνεχόμενης καθυστέρησης.

    Το ποσό του δανείου σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δεν θα υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω όρια:

    • Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τους κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019.

    • Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το 2019

    • Μετά από τεκμηρίωση και βάσει σχεδίου, που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των παραπάνω ορίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τους επόμενους 12 μήνες για τη μεγάλη επιχείρηση.



    ΣΧΟΛΙΑ