• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΧΑ: Κέρδη 20% για τις τράπεζες μετά το τριήμερο ράλι ανόδου


    Με ένα εντυπωσιακό τριήμερο ράλι των τραπεζικών τίτλων, το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τερμάτισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 610 μονάδες. Η εγχώρια αγορά συνέχισε την αυτόνομη πορεία της κόντρα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τον ημερήσιο τζίρο να αυξάνεται στα 81 εκατ. ευρώ. Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για αλλαγή της τάσης, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεγάλων εταιριών, όπως ο ΟΠΑΠ, ο Φουρλής, η Εθνική και η Lamda Development.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, μετά από τέσσερις µήνες ζυµώσεων παλινωδιών και καθυστερήσεων η αγορά φαίνεται να αντιλαµβάνεται και να αντιδρά µε διαφορετικό τρόπο στα δεδοµένα που αφορούν τους βασικούς µακροοικονοµικούς καταλύτες και να αλλάζει ταχύτητα. Οι προσδοκίες πλέον δεν φαίνεται να µένουν µόνο στην ειδησεογραφία αλλά έχουν αντανάκλαση στις τιµές των οµολόγων και των µετοχών τροφοδοτώντας ένα ράλι τιµών που έχει ικανοποιητική διάχυση και πρωταγωνιστές σε όλο το φάσµα της µεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Η συµµετοχή των µετοχών των τραπεζών σε ένα χρηµατιστηριακό ράλι µπορεί να µην είναι αναγκαία συνθήκη είναι όµως ικανή να βελτιώσει θεαµατικά την ψυχολογία και να µεταφράσει εµφατικότερα την θετική άποψη σε τζίρο.

    Τι δείχνουν οι ισολογισμοί των τραπεζών

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta Securities, οι πρώτοι δηµοσιευµένοι τραπεζικοί ισολογισµοί του εννεαµήνου µπορεί να µην έδειξαν κάποια θεαµατική κερδοφορία, έδειξαν ωστόσο αντοχές ενώ στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν δόθηκαν κατευθύνσεις για το πώς και πότε οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους µείωσης των προβληµατικών τους χαρτοφυλακίων. Οι κατευθύνσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «απαιτητικές αλλά όχι ακατόρθωτες» δεδοµένου των τάσεων που σταδιακά αλλά σταθερά έχουν παρατηρηθεί στα τρία τρίµηνα του 2016. Επιπλέον το πάρτι στις Ευρωπαϊκές µετοχές των τραπεζών άνοιξε εκ νέου την ψαλίδα των αποτιµήσεων, το ΑΕΠ του τρίτου τρίµηνου έδειξε ανάπτυξη καλύτερη από την αναµενόµενη, η διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς έχει τα φόντα να ολοκληρωθεί σύντοµα και τα πρώτα ακούσµατα για το χρέος έχουν θετική χροιά τουλάχιστον σε ότι αφορά την µεσοπρόθεσµη ρύθµιση του.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με κέρδη 1,81% στις 611,93 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 599,53 μονάδες και υψηλό στις 612,28 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,98 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,79%, στις 1.645,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,11% στις 770,33 μονάδες.

    Στο σύνολο της εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 5,04%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 7,11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 17,90%.

    Η Eurobank εκτινάχθηκε κατά 14,24%, με την Πειραιώς να ακολουθεί σημειώνοντας άνοδο 9,04%. Η Εθνική έκλεισε στο +6,06% και η Alpha Bank στο +3,57%.

    Κέρδη 3,31% σημείωσε και η ΔΕΗ, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΕΕΕ. Κέρδη λίγο πάνω από το 1% σημείωσαν οι Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος σε Motor Oil, ΕΧΑΕ, Jumbo και Grivalia.

    Η τεχνική ανάλυση

    Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης µπορεί να θεωρηθεί ότι βγήκε από την µεγάλη χρονική συσσώρευση τιµών µπαίνοντας σε ανοδική τάση µε τρεις συνεχόµενες ανοδικές συνεδριάσεις που τον έφεραν υψηλότερα από τις 600 µονάδες. Τα νέα σηµεία αναφοράς είναι οι 615 και οι 650 µονάδες από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η αγορά µετά το Βρετανικό δηµοψήφισµα και από τα επίπεδα της αρχής του έτους. Συµπερασµατικά η άνοδος στο ΧΑ φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, η τεχνικές προδιαγραφές είναι σχεδόν ιδανικές και οι 50 µονάδες έως την δεύτερη αντίσταση φαίνεται ένα βατός άµεσος στόχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στη Λώρη Κέζα: Δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία. Πρέπει να είσαι έτοιμος να την ασκήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Μαρινάκης: Πρωταγωνιστής στις εξαγορές πλοίων. Οι νέες κινήσεις του εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόταση-ΣΟΚ εισαγγελέα: «Να απαλλαχθεί ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ»



    ΣΧΟΛΙΑ