• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις απώλειες από τα προϊόντα μαϊμού: 2,1 δισ. ευρώ και 24.600 θέσεις εργασίας, ο απολογισμός

    • NewsRoom
    louis vuitton


    Πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, στις ετήσιες απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδων θέσεων εργασίας, λόγω των προϊόντων παραποίησης. Συγκεκριμένα, οι απώλειες που καταγράφονται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), η Ελλάδα χάνει 2,1 δισ. ευρώ το χρόνο και τουλάχιστον 24.600 θέσεις εργασίας.

    Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, κάθε χρόνο χάνονται 83 δισ. ευρώ και 790.000 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα από τα λεγόμενα προϊόντα μαϊμού, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι άμεσες απώλειες λόγω της παραποίησης/απομίμησης στους συγκεκριμένους τομείς στην Ελλάδα, τη φέρνουν στην πρώτη θέση, με τις οικονομικές απώλειες να αντιστοιχούν στο 15,6% του συνόλου των πωλήσεων στους εν λόγω τομείς.

    Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης (το 15% των συνολικών θέσεων εργασίας στους επιλεχθέντες κλάδους) και στην 4η θέση όσον αφορά τις απολεσθείσες πωλήσεις.

    Οι κατηγορίες των καλλυντικών και των φαρμάκων είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ,  με τις απώλειες που καταγράφονται σε πωλήσεις να είναι της τάξης του 20% και του 12%, αντίστοιχα.

    ΕΕΣύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), και βάσει σειράς μελετών που εκπόνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 48 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,4 % του συνόλου των πωλήσεων, σε εννέα τομείς, λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων απομίμησης στην αγορά.

    Κάθε χρόνο δε, η οικονομία της ΕΕ χάνει επιπλέον άλλα 35 δισ. ευρώ λόγω των έμμεσων επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στους εν λόγω τομείς, καθώς οι κατασκευαστές αγοράζουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από τους προμηθευτές, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους. Οι εννέα τομείς που πλήττονται κυρίως είναι οι εξής: προϊόντα καλλωπισμού και προσωπικής φροντίδας, είδη ένδυσης, υπόδησης και συναφή συμπληρώματα, αθλητικά είδη, παιχνίδια, κοσμήματα και ρολόγια, τσάντες χειρός, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασιά  και τέλος φαρμακευτικά σκευάσματα.

    Οι απώλειες αυτές μεταφράζονται σε περίπου 500.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της ΕΕ αλλά και σε συνεργαζόμενους τομείς. Εάν ληφθούν υπόψη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε άλλους τομείς, τότε στις ήδη απολεσθείσες θέσεις εργασίας προστίθενται ακόμη 290.000 θέσεις στην οικονομία της ΕΕ.

    Οι μελέτες εκπονήθηκαν από το EUIPO κατά την περίοδο Μάρτιος 2015 – Σεπτέμβριος 2016, με σκοπό τη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για το οικονομικό κόστος της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες καταγράφονται επιπλέον επιπτώσεις της κυκλοφορίας προϊόντων απομίμησης στα δημόσια οικονομικά.

    Αναλυτικότερα, κάθε χρόνο, τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης λόγω των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας στους προαναφερθέντες τομείς ανέρχονται περίπου στα 14,3 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρείτε το “λάθος” στη φωτογραφία. Η Angela Merkel και οι πρώην ισχυροί του κόσμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Το Grexit του Σόιμπλε, το «ΟΧΙ» στον Ρέντσι και τα μέτρα που «στραγγαλίζουν» τον ελληνικό λαό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: “Bello Ciao”, η παραίτηση του “όμορφου” Matteo Renzi στα πρωτοσέλιδα της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ