• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αποζημίωση 374 ευρώ στους εργαζόμενους που επιστρέφουν αύριο σε κομμωτήρια και ινστιτούτα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ξεκινάει η πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών για την απονομή συντάξεων

    Κωστής Χατζηδάκης


    Σε άρση των αναστολών συμβάσεων οδηγεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου.

    Οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια και ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, που θα κληθούν από τους εργοδότες τους, είναι η πρώτη ομάδα που θα διακοπεί η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα λάβουν αφορά 21 ημέρες και φτάνει τα 374 ευρώ.

    Για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δηλαδή για την περίοδο 22 – 31 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους. Αντίθετα, όσοι συνάδελφοί τους παραμείνουν σε αναστολή έως το τέλος του Μαρτίου θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος.

    Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από αύριο Δευτέρα, 22 Μαρτίου, περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών, αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας έως και το 100% των εργαζομένων τους.

    Οι συγκεκριμένοι εργοδότες έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τους εργαζόμενους τους ως εξής:

    • Μέρος του προσωπικού, χωρίς να είναι προκαθορισμένο το ποσοστού, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

    • Όλο το προσωπικό να παραμείνει σε αναστολή και να λειτουργήσει η επιχείρηση από τους ιδιοκτήτες.

    • Όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στην εργασία.

    Για παράδειγμα :

    Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

    • 374 ευρώ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου

    • 334 ευρώ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.

    Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

    • 374 ευρώ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου

    • 267 ευρώ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.

    Όσοι εργαζόμενοι δεν ανακληθούν από την αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ.

    Οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας 5 έως 9 Απριλίου.

    Αναστολές Απριλίου

    Όπως έχει γράψει το «Mononews», το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να τεθούν σε αναστολή τον Απρίλιο, δίνοντας την δυνατότητα μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.

    Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της σταδιακής άρσης του lock down στο λιανεμπόριο ακόμη κι από τις 29 Μαρτίου, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, η κυβέρνηση εξετάζει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας να τίθενται μόνο οι εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις κι όχι σε πληττόμενες.

    Μετά την θεσμοθέτηση ορίου πτώσης τζίρου στους πληττόμενους ΚΑΔ σε σχέση με το 2019, τον Απρίλιο εξετάζεται να κοπούν από την λίστα όλες οι πληττομένες ανοικτές επιχειρήσεις και το μέτρο των αναστολών να είναι διαθέσιμο μόνο για τις κλειστές.

    Ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης το 2021 φτάνει ήδη στα 11,6 δισ. ευρώ, με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί και εξαγγελθεί, ενώ αρχικά είχαν προβλεφθεί μέτρα μόλις 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό κι αυτό γιατί δεν είχε υπολογιστεί το τρίτο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

    Πλέον το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει εξαγγελθεί, θα προχωρήσει σε στοχευμένα κι όχι οριζόντια μέτρα για την στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως η εστίαση, ο τουριστικός κλάδος και το λιανεμπόριο. Οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα στήριξης θα έχουν «κόφτες» και ειδικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτά με κυριότερο την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης.

    Μέχρι τις 26 Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων για θέατρα και μουσικές σκηνές

    Ξεκίνησε στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή νέων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων από επιχειρήσεις του πολιτισμού όπως θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακοί χώροι και χώροι παραστάσεων. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται οικονομικά με τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν έως και την Παρασκευή 26/3/2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να τους καταβληθεί σταθερό ποσό δέκα (10) ευρώ ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση ανά θέση θεατή/εισιτήριο, ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό είκοσι τεσσάρων (24) παραστάσεων ανά μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ