• First Top Stories

    The Wise Man: Τι θα σκεφθεί ο δαιμόνιος Δημήτρης Κούτρας του Ελλάκτωρα;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ
    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ

    Ψάχνουν διέξοδο: Η νέα γενιά μεγάλων προβληματικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι από τις κατασκευές όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα όπου οι τρεις μεγάλοι (με τη φωτεινή εξαίρεση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αύξησαν τα έσοδά τους κατά περίπου ένα δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή παρουσίασαν ζημιές που αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ!

    Στην τραπεζική αγορά ανησυχούν γιατί βλέπουν τους ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ να δυσκολεύονται να αναλάβουν νέα έργα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δύο ομίλων υπερβάνει συνολικά τα 4,5 δις. ευρώ οπότε στη θεωρία έχουν εξασφαλίσει δύο καλές χρονιές ακόμα.

    Όμως,  ο τραπεζικός δανεισμός των δύο ισχυρών ομίλων δεν είναι αμελητέος, ενώ και στους δύο υπάρχει πληθώρα βασικών μετόχων που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων. Μιλάμε για εκρηκτικό μίγμα.

    Βέβαια, κάποια ιστορικά στελέχη του κλάδου, όπως ο αντιπρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Δημήτρης Κούτρας, έχουν δείξει πως πάντα βρίσκουν διεξόδους. Μένει να αποδειχθεί πως και αυτή τη φορά έχουν έναν άσο στο μανίκι. Βέβαια τα δάνεια είναι μεγάλα και αγγίζουν το 1,5 δισ ευρώ

    Ο αεικίνητος Παντελής Τζωρτζάκης

    Ο Παντελής Τζωρτζάκης δικαιούται να ασχολείται με την καινοτομία καθώς είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρώτο spin off από πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Forthnet την οποία διοίκησε για πολλά χρόνια.

    Αυτός έπεισε τον Κ. Κληρονόμο, ισχυρό άνδρα των Μινωϊκών Γραμμών εκείνη την εποχή, να επενδύσει στη Forthnet η οποία κατάφερε να επιβληθεί στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

    Ομολογουμένως όταν αποχώρησε η εταιρεία είχε φορτωθεί με μεγάλα δάνεια για την αγορά της Nova, αλλά ποιος περίμενε πως οι Άραβες μέτοχοι θα σφυρίζουν αδιάφορα επί χρόνια;

    Τώρα ο Π. Τζωρτζάκης εκτός από τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου της Quest Συμμετοχών ασχολείται ενεργά – από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου – με την Innogrowth, μια εταιρεία στήριξης της καινοτομίας που συνδέεται με κινεζικά συμφέροντα.

    Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πως το fund που δημιούργησε, σε συνεργασία με την iQbility της Quest και άλλους επενδυτές, είναι ένα από τα πρώτα που λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

    Με αφορμή τη συμμετοχή του στο νεοϊδρυθέν Ελληνό-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο κάποιοι θεωρούν πως ο Τζωρτζάκης έχει πιο φιλόδοξους στόχους σε συνεργασία με το Πεκίνο. Λέτε να γνωρίζουμε μετά την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στις 10 – 15 Μαϊου;

    Αλλάζει στρατηγική ο Φερίτ Σαχένκ;

    Πυκνώνουν οι φήμες πως ο Τούρκος μεγιστάνας της Dogus Φερίτ Σαχένκ εξετάζει το

    Ferit Faik Sahenk. Επικεφαλής Dogus
    Ferit Faik Sahenk. Επικεφαλής Dogus

    ενδεχόμενο να περιορίσει το ποσοστό του στο σχήμα της Apollo που απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς θα επικεντρωθεί στο Χίλτον που εξαγόρασε μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Costamare, κλπ).

    Κάποιοι που παρακολουθούν τις κινήσεις του Σαχένκ υποστηρίζουν, πάντως, πως οι φήμες μπορεί να παραμείνουν φήμες αφού ο επιχειρηματίας παραμένει πολύ “ζεστός” με την Ελλάδα ειδικά τώρα που φαίνεται να “αναστάνονται” νέες επενδύσεις όπως η παραχώρηση τουριστικών λιμένων.

    Ο Σαχένκ είναι και στρατηγικός εταίρος του ομίλου Λάτση στη Μαρίνα Φλοίσβου και κάποιοι στοιχηματίζουν πως μπορεί να εγκαταλείψει τον Αστέρα για να μπει μαζί με το συνεταίρο τού στη μεγάλη περιπέτεια για την ανάπτυξη του Ελληνικού.

    Η Dogus είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Apollo με 33,3%, αλλά δύο αραβικά funds – από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ελέγχουν συνολικά το 50% της εταιρείας συμμετοχών.

    Δίψα για θετικά νέα

    Η ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου αυτή την εβδομάδα και το αυξημένο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές δείχνουν πως η αγορά διψά για θετικές ειδήσεις, μία από τις οποίες ήταν και η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Τώρα στην αγορά ελπίζουν, και λόγω της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πως θα επιβεβαιωθούν όσοι πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει απάνω του την “κεφαλαιοποίηση” της συμφωνίας με την προώθηση επενδύσεων που βαλτώνουν εδώ και χρόνια, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

    Δε γνωρίζουμε, βέβαια, την άποψη του Δασάρχη Πειραιά επί του θέματος, δηλαδή του ανθρώπου που θεωρεί πως είναι δάσος ακόμα και οι πρασιές της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού.

    Ούτε των δημάρχων της Πελοποννήσου οι οποίοι προκειμένου να μη λυθεί το θέμα των σκουπιδιών και να πάρει ψήφους η κόρη του Π. Τατούλη, έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Ο τελευταίος είχε ανακοινώσει, μετά από σύσκεψη με δημάρχους, πως η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τις μονάδες διαχείρισης θα υπογραφεί τον Απρίλιο. Ε, πήγε Μάιος και ακόμα το συζητάμε. Στον αγώνα υπέρ των δημάρχων συμμετέχουν και βουλευτές της ΝΔ. Ναι, της ίδιας παράταξης που θα σώσει τη χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ..



    ΣΧΟΛΙΑ