• First Top Stories

    Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα με 90 νεκρούς και 2.839 συλληφθέντες (video)


    Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 1.154 τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια του τέταρτου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής. Μια απόπειρα κατά του Τούρκου Προέδρου Erdogan που βύθισε τη χώρα στο χάος.

    Η βία ξέσπασε όταν μερίδα του τουρκικού στρατού επιχείρησε πραξικόπημα ενάντια στη νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν δραματικές ενώ ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan νωρίτερα έκανε δηλώσεις ότι ανέκτησε τον έλεγχο και ότι το πραξικόπημα απέτυχε.

    erdogan

    Σύμφωνα με το πρακτορείο “Ανατολή”, 2.839 στρατιωτικοί ανά την τουρκική επικράτεια έχουν συλληφθεί ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

    Για την ώρα, παραμένει άγνωστο το πόσοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς.

    Ακόμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο “Ανατολή”, κάποιοι φερόμενοι ως συνωμότες του πραξικοπήματος άνοιξαν πυρά τα ξημερώματα του Σαββάτου στους αστυνομικούς στην Άγκυρα από ένα ελικόπτερο, το οποίο μετά καταρρίφθηκε από μαχητικά τουρκικά F16. Παράλληλα ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας αποκλείστηκε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim. Αμφότεροι Erdogan και Yildirim είχαν δώσει εντολές να καταρριφθούν όσα ελικόπτερα είχαν ανοίξει πυρ. “Η κυβέρνηση θα καταρρίψει κάθε στρατιωτικό αεροσκάφος που πετάει στον εναέριο χώρο μας”, είχε δηλώσει ο Yildirim χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη ο Erdogan, του οποίου τα ίχνη παρέμεναν άγνωστα για ώρες κατά τη διάρκεια της κρίσιμης νύχτας, ανακοίνωσε ότι “Η πράξη αυτή αποτελεί προδοσία. Αυτή η ανταρσία ήταν ευλογία από τον Αλλάχ καθώς θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε εκκαθάριση στο εσωτερικό του στρατού από τους στασιαστές”, δήλωσε ο Πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την άφιξή του εκεί τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Το βράδυ της Παρασκευής, μια ομάδα στο εσωτερικό του στρατού, ανακοίνωσε ότι είχε πάρει τον έλεγχο της εξουσίας, ανέτρεψε την κυβέρνηση και κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Τουρκία. Ανέπτυξαν δυνάμεις και έβγαλαν τανκς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας ενώ απέκλεισαν την διέλευση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου. Η ανακοίνωση που έκαναν έλεγε χαρακτηριστικά ότι “Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας με σκοπό να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, τον νόμο και την ασφάλεια που έχουν καταπατηθεί. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες παραμένουν σε ισχύ. Ελπίζουμε ότι οι καλές σχέσεις που έχουμε με όλες τις χώρες θα διατηρηθούν”.

    Μια δημοσιογράφος στο κανάλι TRT εξαναγκάστηκε να διαβάσει στον αέρα του δελτίου αυτή την ανακοίνωση υπό την απειλή ενός όπλου.

    turkey scoup coup turkey

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας το Προεδρικό Μέγαρο και το τουρκικό Κοινοβούλιο δέχτηκαν επιθέσεις ενώ γύρω στις 4 τα ξημερώματα στρατιωτικές δυνάμεις είχαν εισβάλλει στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk (το κανάλι που μετέδωσε το διάγγελμα που πραγματοποίησε ο Erdogan μέσω κινητού) ο οποίος και διέκοψε βίαια το πρόγραμμά του, αλλά και στην εφημερίδα Hurriyet. Η κανονική ροή του καναλιού βεβαίως επανήλθε και πλέον μεταδίδει κανονικά το πρόγραμμά του.

    Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Mehmet Simsek, δήλωσε στο CNN Turk ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει και η νύχτα του τρόμου είχε τελειώσει.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται και η συνέντευξη τύπου του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.

    https://www.youtube.com/watch?v=a3iefibUv0k

    https://youtu.be/pNCnWuZUcpc

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sok-tripa-40-ek-evro-gia-tis-trapezes-logo-brexit/61563

     



    ΣΧΟΛΙΑ